Gratinovaná francouzská cibulačka
2024. 9. 17. | Tereza
Věděli jste, že nejdražší ingrediencí je právě sýr, který doladí polévku k dokonalosti? Francouuzská cibulačka je dokonalý podzimní i zimní zahřívač a s lehkým nádechem vína (samozřejmě musíte alespoň skleničku ochutnat) Vás rozhodně v chladných dnech pěkně pohladí.
Na polévku potřebujeme:
- Bouqet garni (zelená část pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele)
- 1,5 kg cibule
- 120 g másla
- 1,5 l hovězího nebo jiného vývaru
- 3 lžíce hladké mouky
- 150 ml bílého vína
- lžička soli
- půl lžičky pepře
Na gratinování potřebujeme:
- bílé pečivo
- 100 g sýra Gruyère nebo Comté
Postup:
1) Připravte si bouqet garni. Je to svazek koření a bylin, který dokáže perfektně přenést chuť do připravovaného pokrmu. Potřebujete zelenou část pórku (10 cm), bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele a provázek. Do pórkového listu zabalte bylinky a bobkový list a opatrně převažte provázkem. Dejte stranou.
2) Oloupanou cibuli překrojte na půlku a nakrájejte na stejně velké proužky.
3) Na středním ohni si v hrnci se silným dnem rozehřejte máslo, přidejte všechnu cibuli a pomalu restujte asi 10 minut. Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut (občas promíchejte, cibule se začne přichytávat). Sundejte poklici a za častého míchaní nechte cibuli zkaramelizovat do tmavohnědé barvy. Bude to trvat asi 25 minut.
4) Dejte si ohřát vývar. Hnědou cibuli zaprašte moukou, míchejte ještě minutku a podlijte vínem. Vhoďte bouqet garni a počkejte, než se víno zcela vyvaří (až přičichnešte a neucítíte alkohol, je to v pořádku).
5) Podlijte horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45 – 60 minut. Po této době máte hotovo, případně si polévku dochuťe solí a čerstvě mletým pepřem.
6) Pečivo si nakrájejte a v topinkovači nebo troubě ho opečte (je nutné, aby pečivo mělo kůrku, protože jinak by se v polévce ihned rozmočilo).
7) Rozpalte si gril v troubě na maximum. Cibulačku nalijte do lvích hlav lehce pod okraj, poklaďte světlým pečivem a bohatě zasypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Takto připravené lví hlavy vložte na plechu těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas polévku vyndat a podávat!
###TIP###
Pokud máte rádi výraznější chuť, rozhodně se vína nebojte a použijte jednou tolik. Pro milovníky červeného vína není problém použít i to.