Gratinovaná francouzská cibulačka


2024. 4. 24. | Tereza

Gratinovaná francouzská cibulačka

Věděli jste, že nejdražší ingrediencí je právě sýr, který doladí polévku k dokonalosti? Francouuzská cibulačka je dokonalý podzimní i zimní zahřívač a s lehkým nádechem vína (samozřejmě musíte alespoň skleničku ochutnat) Vás rozhodně v chladných dnech pěkně pohladí.

Na polévku potřebujeme:

  • Bouqet garni (zelená část pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele)
  • 1,5 kg cibule
  • 120 g másla
  • 1,5 l hovězího nebo jiného vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 150 ml bílého vína
  • lžička soli
  • půl lžičky pepře

 

Na gratinování potřebujeme:

  • bílé pečivo
  • 100 g sýra Gruyère nebo Comté   

 

Postup:

1) Připravte si bouqet garni. Je to svazek koření a bylin, který dokáže perfektně přenést chuť do připravovaného pokrmu. Potřebujete zelenou část pórku (10 cm), bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele a provázek. Do pórkového listu zabalte bylinky a bobkový list a opatrně převažte provázkem. Dejte stranou.

2) Oloupanou cibuli překrojte na půlku a nakrájejte na stejně velké proužky.

3) Na středním ohni si v hrnci se silným dnem rozehřejte máslo, přidejte všechnu cibuli a pomalu restujte asi 10 minut. Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut (občas promíchejte, cibule se začne přichytávat). Sundejte poklici a za častého míchaní nechte cibuli zkaramelizovat do tmavohnědé barvy. Bude to trvat asi 25 minut.

4) Dejte si ohřát vývar. Hnědou cibuli zaprašte moukou, míchejte ještě minutku a podlijte vínem. Vhoďte bouqet garni a počkejte, než se víno zcela vyvaří (až přičichnešte a neucítíte alkohol, je to v pořádku).

5) Podlijte horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45 – 60 minut. Po této době máte hotovo, případně si polévku dochuťe solí a čerstvě mletým pepřem.

6) Pečivo si nakrájejte a v topinkovači nebo troubě ho opečte (je nutné, aby pečivo mělo kůrku, protože jinak by se v polévce ihned rozmočilo).

7) Rozpalte si gril v troubě na maximum. Cibulačku nalijte do lvích hlav lehce pod okraj, poklaďte světlým pečivem a bohatě zasypte nahrubo nastrouhaným sýrem. Takto připravené lví hlavy vložte na plechu těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas polévku vyndat a podávat! 

 

###TIP###

Pokud máte rádi výraznější chuť, rozhodně se vína nebojte a použijte jednou tolik. Pro milovníky červeného vína není problém použít i to.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat