Svatomartinská husa
2024. 11. 2. | Tereza
Svatý Martin patří mezi nejpopulárnější světce v různých částech katolického světa. Po řadu staletí byl podle katolických pravidel 11. listopad dnem, po kterém začínal 40ti denní půst, končící o Vánocích. Tento den býval i posledním dnem ročního hospodářského cyklu a tak se účty vyrovnávaly i naturáliemi, často v podobě husy. Díky těmto okolnostem se právě husa stala hlavní aktérkou oslav svatého Martina.
Na recept potřebujeme:
- husa o váze 4 - 4,5 kg
- 3 - 4 jablka
- 1 cibule
- hřebíček
- badyán (1 - 2 ks)
- celá skořice (2 - 3 ks)
- kmín
- sůl
Na chlupaté knedlíky potřebujeme:
- 250 g vařených brambor (varný typ B nebo C)
- 250 g syrových brambor
- 3 vejce
- 150 g hrubé mouky
- 100 g krupičky
- sůl
Na zelí potřebujeme:
- 500 g červeného kysaného zelí
- máslová jíška
- cukr
- sůl
Postup:
1) Husu je ideální namočit na 24 – 48 hodin do mléka a uchovat ji v lednici, zbavíte se tím případné pachutě či zápachu. Poté husu opláchněte a odřízněte zbytečný tuk, ten vložte do pekáče.
2) Cibuli oloupejte, jablka omyjte a osušte. Do každého zapíchněte 3 – 4 hřebíčky.
3) Husu nejdříve hodně, ale opravdu hodně osolte – i zevnitř a okmínujte. Naplňte ji jablky, cibulí, badyánem a skořicí.
4) Troubu zapněte na 130 stupňů a až bude rozpálená, dejte husu na rošt. Pod ni umístěte plech / pekáč s tukem a cca 300 ml vody. Pečte doměkka asi 3,5 – 4 hodiny. Husa je hotová, když jde maso hezky od kosti.
5) Na chlupatý knedlík si nastrouhejte najemno brambory a vzniklou tekutinu slijte. Mezitím si dejte vařit vodu do většího hrnce.
6) Dále si nastrouhejte najemno i vařené brambory, přidejte vejce, sůl a mouku s krupičkou.
7) Umíchejte těsto a pomocí dvou lžic tvořte noky. Ty házejte rovnou do osolené vroucí vody. Vařte dokud nevyplavou na hladinu a děrovanou naběračkou je vyndejte. Mělo by to trvat asi 5 minut.
8) Nejlepší je do mísy rozpustit lžíci másla a noky vyndavat přímo do ní. Díky tomu, chlapaté knedlíky neoschnou než je nandáte na talíř.
9) Před přípravou zelí si nejprve připravte jíšku. Pravidlo je jednoduché: 1 lžíce másla (30 g) a 1 lžíce hladké mouky.
10) V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a smažte na středním plamenu, dokud nebude krásně vonět. Trvá to asi 2 minuty. Jíška by měla zůstat světlá. Poté ji přelijte do misky a nechte vychladnout.
11) Ze zelí vylijte šťávu do hrníčku a vysypte ho do rendlíku. Podlijte vodou jen do 2/3, osolte a nechte dusit pod pokličkou. Bude to trvat asi 15 – 20 minut, než zelí změkne.
12) Poté přidejte vychladlou jíšku (cca ½ či podle potřeby, zelí by mělo být zahuštěné tak akorát) a přilijte tekutinu (nebo její část) ze zelí – pokud tedy není příliš kyselá a je chutná.
13) Nechte provařit ještě 15 minut. Nakonec zelí podle chuti oslaďte a osolte.
14) Husu naporcujte a servírujte s knedlíky a zelím. Polijte výpekem.
Dobrou chuť!
###TIP###
Další možností je husu péct formou pomalého pečení. Opravdu se to vyplatí a maso je pak mnohem křehčí. Husu pečte přiklopenou na 90 stupňů asi 6 hodin, poté husu přelijte tekutinou z pekáče, zvyšte teplotu na 130 stupňů a pečte další 2 hodiny. Nakonec husu opět přelijte výpekem a pečte na 180 stupňů do zlatavé barvy (trvá to asi půl hodiny). Ideální je dělat ji přes noc.