Svatomartinská husa


2024. 11. 2. | Tereza

Svatomartinská husa

Svatý Martin patří mezi nejpopulárnější světce v různých částech katolického světa. Po řadu staletí byl podle katolických pravidel 11. listopad dnem, po kterém začínal 40ti denní půst, končící o Vánocích. Tento den býval i posledním dnem ročního hospodářského cyklu a tak se účty vyrovnávaly i naturáliemi, často v podobě husy. Díky těmto okolnostem se právě husa stala hlavní aktérkou oslav svatého Martina.

Na recept potřebujeme:

  • husa o váze 4 - 4,5 kg
  • 3 - 4 jablka
  • 1 cibule
  • hřebíček
  • badyán (1 - 2 ks)
  • celá skořice (2 - 3 ks)
  • kmín
  • sůl

Na chlupaté knedlíky potřebujeme:

  • 250 g vařených brambor (varný typ B nebo C)
  • 250 g syrových brambor 
  • 3 vejce
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g krupičky
  • sůl

 Na zelí potřebujeme:

  • 500 g červeného kysaného zelí
  • máslová jíška
  • cukr
  • sůl

 

Postup:

1) Husu je ideální namočit na 24 – 48 hodin do mléka a uchovat ji v lednici, zbavíte se tím případné pachutě či zápachu. Poté husu opláchněte a odřízněte zbytečný tuk, ten vložte do pekáče. 

2) Cibuli oloupejte, jablka omyjte a osušte. Do každého zapíchněte 3 – 4 hřebíčky.

3) Husu nejdříve hodně, ale opravdu hodně osolte – i zevnitř a okmínujte. Naplňte ji jablky, cibulí, badyánem a skořicí.

4) Troubu zapněte na 130 stupňů a až bude rozpálená, dejte husu na rošt. Pod ni umístěte plech / pekáč s tukem a cca 300 ml vody. Pečte doměkka asi 3,5 – 4 hodiny. Husa je hotová, když jde maso hezky od kosti.

5) Na chlupatý knedlík si nastrouhejte najemno brambory a vzniklou tekutinu slijte. Mezitím si dejte vařit vodu do většího hrnce.

6) Dále si nastrouhejte najemno i vařené brambory, přidejte vejce, sůl a mouku s krupičkou.

7) Umíchejte těsto a pomocí dvou lžic tvořte noky. Ty házejte rovnou do osolené vroucí vody. Vařte dokud nevyplavou na hladinu a děrovanou naběračkou je vyndejte. Mělo by to trvat asi 5 minut.

8) Nejlepší je do mísy rozpustit lžíci másla a noky vyndavat přímo do ní. Díky tomu, chlapaté knedlíky neoschnou než je nandáte na talíř.

9) Před přípravou zelí si nejprve připravte jíšku. Pravidlo je jednoduché: 1 lžíce másla (30 g) a 1 lžíce hladké mouky. 

10) V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a smažte na středním plamenu, dokud nebude krásně vonět. Trvá to asi 2 minuty. Jíška by měla zůstat světlá. Poté ji přelijte do misky a nechte vychladnout.

11) Ze zelí vylijte šťávu do hrníčku a vysypte ho do rendlíku. Podlijte vodou jen do 2/3, osolte a nechte dusit pod pokličkou. Bude to trvat asi 15 – 20 minut, než zelí změkne.

12) Poté přidejte vychladlou jíšku (cca ½ či podle potřeby, zelí by mělo být zahuštěné tak akorát) a přilijte tekutinu (nebo její část) ze zelí – pokud tedy není příliš kyselá a je chutná.

13) Nechte provařit ještě 15 minut. Nakonec zelí podle chuti oslaďte a osolte.

14) Husu naporcujte a servírujte s knedlíky a zelím. Polijte výpekem.

 

Dobrou chuť!

###TIP###

Další možností je husu péct formou pomalého pečení. Opravdu se to vyplatí a maso je pak mnohem křehčí. Husu pečte přiklopenou na 90 stupňů asi 6 hodin, poté husu přelijte tekutinou z pekáče, zvyšte teplotu na 130 stupňů a pečte další 2 hodiny. Nakonec husu opět přelijte výpekem a pečte na 180 stupňů do zlatavé barvy (trvá to asi půl hodiny). Ideální je dělat ji přes noc.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat