Flank steak s „chimichurri” omáčkou


2024. 10. 13. | Tereza

Flank steak s „chimichurri” omáčkou

Chimichurri je studená omáčka (opravdu to není pesto ani marináda), která pochází z Argentiny. Tradičně se podává ke grilovanému masu a je naprosto geniální. Její původ je ale bohužel nejasný. Každopádně, věřte, že bude stačit jedno ochutnání a nebudete ke steaku chtít nic jiného!

Na recept potřebujeme:

  • 800 g vyššího flank steaku
  • olivový olej
  • sůl, pepř

 

Na chimichurri potřebujeme:

  • 1 hrnek jemně nasekané petržele
  • 2 lžíce jemně nasekaného oregána
  • 3 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 šálek pažitky nebo zelené části jarní cibulky
  • 1 menší chilli paprička
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • půl hrnky olivového oleje
  • sůl, pepř

 

Postup:

1) Až budete vybírat flank steak, určitě si dejte záležet. Je nutné vybrat vyzrálý, kvalitní kousek, aby byl výsledek bez chybičky. K tomuto receptu se více než k jinému hodí maso z Argentiny či Uruguaye.

2) Nejdříve si připravte chimichurri. Petrželku, pažitku, oregano, česnek a papričku jemně nasekejte. Pokud chcete mít omáčku spíše jemnější, semínka z papričky před mixováním vyjměte. Můžete použít food procesor, ale nesmíte mixovat moc dlouho, aby vaše chimichurri neztratila krásně zelenou barvu (mixováním se totiž zahřívá). Všechny ingredience smíchejte a nechte 15 minut odležet.

3) Maso vyndejte z lednice i obalu a utřete ho kuchyňskou utěrkou. Přelijte ho necelou polovinou omáčky a nechte odležet alespoň 2 hodiny v lednici (přikryté fresh fólií). Flank vyndejte z lednice minimálně jednu hodinu před grilováním, musí mít pokojovou teplotu.

4) Gril rozpalte přibližně na 250 stupňů. Maso položte na mřížku a opékejte, dokud se maso samo nepustí. Poté otočte kleštěmi (hlavně do něj nikdy nepíchejte, jinak vyteče šťáva) a opékejte ideálně na medium rare, cca 3 minuty. Teploty jsou uvedeny níže.

5) Steak vyndejte z grilu (kleštěmi, bez píchání), přendejte do mísy se 150 ml olivového oleje či rozpuštěného másla a volně přikryjte alobalem. 

6) Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout (toto je nezbytný krok, aby se v mase vyrovnaly všechny šťávy, v opačném případě by všechna šťávička vytekla ven a váš steak by byl suchý). Maso osolte, opepřete a nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky přes vlákna.

7) Podávejte přelité chimichurri s čerstvým pečivem.

 

Propečenost hovězích steaků

51 stupňů rare
54 – 56 stupňů medium rare
61 stupňů medium

 

Dobrou chuť!

###TIP###

Místo pečiva si můžete připravit jednoduchý salát z rukoly, polníčku, cherry rajčátek, olivového oleje, citrónové šťávy, soli a pepře.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat