Flank steak s „chimichurri” omáčkou
2024. 10. 13. | Tereza
Chimichurri je studená omáčka (opravdu to není pesto ani marináda), která pochází z Argentiny. Tradičně se podává ke grilovanému masu a je naprosto geniální. Její původ je ale bohužel nejasný. Každopádně, věřte, že bude stačit jedno ochutnání a nebudete ke steaku chtít nic jiného!
Na recept potřebujeme:
- 800 g vyššího flank steaku
- olivový olej
- sůl, pepř
Na chimichurri potřebujeme:
- 1 hrnek jemně nasekané petržele
- 2 lžíce jemně nasekaného oregána
- 3 stroužky jemně nasekaného česneku
- 1 šálek pažitky nebo zelené části jarní cibulky
- 1 menší chilli paprička
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžíce citrónové šťávy
- půl hrnky olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
1) Až budete vybírat flank steak, určitě si dejte záležet. Je nutné vybrat vyzrálý, kvalitní kousek, aby byl výsledek bez chybičky. K tomuto receptu se více než k jinému hodí maso z Argentiny či Uruguaye.
2) Nejdříve si připravte chimichurri. Petrželku, pažitku, oregano, česnek a papričku jemně nasekejte. Pokud chcete mít omáčku spíše jemnější, semínka z papričky před mixováním vyjměte. Můžete použít food procesor, ale nesmíte mixovat moc dlouho, aby vaše chimichurri neztratila krásně zelenou barvu (mixováním se totiž zahřívá). Všechny ingredience smíchejte a nechte 15 minut odležet.
3) Maso vyndejte z lednice i obalu a utřete ho kuchyňskou utěrkou. Přelijte ho necelou polovinou omáčky a nechte odležet alespoň 2 hodiny v lednici (přikryté fresh fólií). Flank vyndejte z lednice minimálně jednu hodinu před grilováním, musí mít pokojovou teplotu.
4) Gril rozpalte přibližně na 250 stupňů. Maso položte na mřížku a opékejte, dokud se maso samo nepustí. Poté otočte kleštěmi (hlavně do něj nikdy nepíchejte, jinak vyteče šťáva) a opékejte ideálně na medium rare, cca 3 minuty. Teploty jsou uvedeny níže.
5) Steak vyndejte z grilu (kleštěmi, bez píchání), přendejte do mísy se 150 ml olivového oleje či rozpuštěného másla a volně přikryjte alobalem.
6) Nechte ho 5 – 10 minut odpočinout (toto je nezbytný krok, aby se v mase vyrovnaly všechny šťávy, v opačném případě by všechna šťávička vytekla ven a váš steak by byl suchý). Maso osolte, opepřete a nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky přes vlákna.
7) Podávejte přelité chimichurri s čerstvým pečivem.
Propečenost hovězích steaků
51 stupňů rare
54 – 56 stupňů medium rare
61 stupňů medium
Dobrou chuť!
###TIP###
Místo pečiva si můžete připravit jednoduchý salát z rukoly, polníčku, cherry rajčátek, olivového oleje, citrónové šťávy, soli a pepře.