PODZIMNÍ KOLÁČ VE TVARU DÝNĚ
2024. 12. 2. | Orsi
Přinášíme Vám nápad na koláč ve tvaru dýně a trochu inspirace na vytvoření útulné atmosféry pro chladné dny.
INGREDIENCE
500 g mouky
2,5 dl mléka
50 g másla nebo margarínu
70 g cukru
1 vajíčko
15 g droždí
Špetka soli
NA POTŘENÍ
1 vajíčko
1 lžíce vody
POSTUP
Mléko ohřejeme aby bylo mírně vlažné, rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžíci cukru. Mezitím smícháme všechny ostatní ingredience a nakonec přidáme mléko s droždím. Pokud nemáme dost času na dlouhé kynutí, předehřejeme troubu na 50 stupňů, pak ji vypneme a dovnitř vložíme vykynout těsto.
Když těsto vykyne, vytvarujeme z něj bochánky velikosti pěsti a znovu je vložíme do teplé trouby k vykynutí. Tyto vykynuté bochánky před pečením obvážeme provázkem ve čtyřech směrech tak, aby získaly tvar malých dýní. Poté je potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů asi na 30 minut.
Dýně z trouby vyndaváme jakmile získají zlatohnědou barvu. Poté odstraníme provázek a vložíme doprosotřed bochánků kousek skořice, který nám vytvoří stopku dýně.
Kromě vůně sušenek a teplého čaje nám pocit útulné domácnosti pomohou vytvořit také pěkné polštáře, přikrývky a vnitřní či venkovní světla.