Domácí vaječný likér


A Vánoce můžou začít! Vyzkoušejte náš recept na domácí vaječný koňak, bez kterého si sváteční čas zkrátka neumíme představit. Je neskutečně jemný, krémově lahodný a jistě budete muset ještě přidělávat, protože nikdy moc dlouho nevydrží.

 

Na 1 l potřebujeme

 

  • 6 ks žloutků
  • 50 g krystalového cukru
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 konzerva salka
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 ml kvalitního rumu

 

 

Postup

 

1) Smetanu spolu se zrníčky z vanilkového lusku zahřejte, ale nevařte.

2) Nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny dokud nedosáhnou teploty alespoň 75 stupňů. Může to trvat přibližně 15-20 minut.

3) Poté přidejte ke žloutkům opatrně část smetany a dobře promíchejte. Vyrovnáte tím teplotu ze žloutků. Poté přidejte zbytek smetany a salko.

4) Za stálého míchání vařte nad párou, dokud směs nedosáhne teploty 75 stupňů a vaječná směs nezhoustne. Pokud jste netrpěliví a zručnější, můžete vařit přímo na mírném ohni. Jinak vařte stále ve vodní lázni.

5) Když je směs dovařená, odstavte a přilijte rum.

6) Výsledný vaječňák poté nalijte do čistých (ideálně sterilizovaných) lahviček, nechte úplně vychladnout a potom dejte do lednice. 

 

Dobrou chuť!

 

 

Domácí vaječný likér je ideální i jako jedlý vánoční dárek, který potěší každého.


Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat