Domácí vaječný likér
2024. 12. 14. | Tereza
Plánujete letos vyzkoušet domácí vaječňák? Připravili jsme si pro vás jednoduchý recept na neskutečně jemný a lahodný vaječný koňak, který si zamilujete.
A Vánoce můžou začít! Vyzkoušejte náš recept na domácí vaječný koňak, bez kterého si sváteční čas zkrátka neumíme představit. Je neskutečně jemný, krémově lahodný a jistě budete muset ještě přidělávat, protože nikdy moc dlouho nevydrží.
Na 1 l potřebujeme
- 6 ks žloutků
- 50 g krystalového cukru
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 konzerva salka
- 1 vanilkový lusk
- 250 ml kvalitního rumu
Postup
1) Smetanu spolu se zrníčky z vanilkového lusku zahřejte, ale nevařte.
2) Nad párou vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny dokud nedosáhnou teploty alespoň 75 stupňů. Může to trvat přibližně 15-20 minut.
3) Poté přidejte ke žloutkům opatrně část smetany a dobře promíchejte. Vyrovnáte tím teplotu ze žloutků. Poté přidejte zbytek smetany a salko.
4) Za stálého míchání vařte nad párou, dokud směs nedosáhne teploty 75 stupňů a vaječná směs nezhoustne. Pokud jste netrpěliví a zručnější, můžete vařit přímo na mírném ohni. Jinak vařte stále ve vodní lázni.
5) Když je směs dovařená, odstavte a přilijte rum.
6) Výsledný vaječňák poté nalijte do čistých (ideálně sterilizovaných) lahviček, nechte úplně vychladnout a potom dejte do lednice.
Dobrou chuť!
###TIP###
Domácí vaječný likér je ideální i jako jedlý vánoční dárek, který potěší každého.