Čas jahod!


2024. 4. 16. | admin

Čas jahod!


Vyznání lásky k jahodám: se třemi recepty k vyzkoušení!


JAHODY 3X JINAK

Ovocné, šťavnaté, sladké a jednoduše lahodné. Jahody má rád snad každý a červené plody patří k létu stejně jako slunce a teplé počasí. Tyto chutné červené plody léta mají málo kalorií, ale zato nám poskytují obzvlášť vysoký obsah vitaminu C. Abychom vám jahodovou sezónu osladili, připravili jsme pro vás tři recepty. Nejlepší na nich je, že vám na přípravu všech tří receptů postačí jen několik málo ingrediencí.

Ovocný nápoj, domácí marmeláda nebo lahodný koláč – který jahodový recept je váš nejoblíbenější? Naše doporučení: Vyzkoušejte je všechny a pochutnejte si.

Bez přidaných látek a umělých aromat: Domácí marmeláda s čerstvou mátou

 

DOMÁCÍ JAHODOVÁ MARMELÁDA

 

Ať už do vlastních zásob, nebo jako dárek - domácí marmeláda z čerstvých jahod chutná ovocně a lahodně a vyvolává vzpomínky na staré časy. Domácí pochoutka se podává k snídani nebo večeři a sní se během chvilky. A tady je recept:

Na 10 skleniček o objemu 80 ml budete potřebovat:

  • 800 g jahod

  • svazek čerstvé máty

  • ½ citronu

  • 270 g želírovacího cukru

 

Jahody omyjte a odstraňte stopky. Podle toho, zda máte raději hladkou marmeládu nebo marmeládu s kousíčky, očistěte všechny jahody nebo jenom polovinu a nakrájejte je na malé kousky. Čerstvou mátu omyjte a nakrájejte nadrobno. Nakonec dejte jahodové pyré s kousky jahod nebo bez nich do hrnce se želírovacím cukrem a promíchejte. Přidejte citronovou šťávu a pyré za stálého míchání přiveďte k varu a asi 4 minuty povařte. Poté vmíchejte mátu, nechte krátce vychladnout a nalijte do připravených sklenic. Místo máty můžete ke zjemnění džemu použít také bazalku, květ černého bezu nebo vanilkové lusky.

 

Čím více jahod, tím více džemu!

Tip: Ujistěte se, že používáte speciální sklenice na zavařování, aby vám marmeláda dlouho vydržela.

 

Ve sladké limonádě by neměl chybět vylisovaný kyselý citron.

 

LETNÍ JAHODOVÁ LIMONÁDA 

Nemůžete se jahod nabažit? My také ne! Potřebujete rychle připravit úžasný letní nápoj? Žádný problém, protože s oblíbeným ovocem vykouzlíte lahodné osvěžení během chvilky. Ledový čaj byl včera, dnes si připravte jahodovou limonádu!


Na 1 litr limonády budete potřebovat:

  • 200 ml vody

  • 100 g cukru

  • 250 g jahod

  • 2 citrony

  • 1 litr perlivé nebo neperlivé vody (podle chuti)

 

Úžasné letní osvěžení: růžovo-červený jahodový nápoj

 

Za stálého míchání zahřívejte cukr ve 200 ml vody, dokud se zcela nerozpustí. Poté nechte vychladnout. Jahody omyjte a nakrájejte na malé kousky, vymačkejte je přes síto a přidejte do vody s cukrem. Směs jahod, cukru a vody smíchejte s trochou citronové šťávy a přidejte zbývající litr vody. Hotový nápoj pak ozdobte několika plátky citronu a čerstvými jahodami. Podávejte s ledem.


Nejenže vypadají lahodně, ale také tak i chutnají!



JAHODOVÉ TARTALETKY K ODPOLEDNÍ KÁVĚ

Co by to bylo za volné letní odpoledne bez ovocné svačinky? Jahodové koláče jsou vítanou alternativou k dortům a při příchodu nečekaných hostů je rychle připravíte. Koneckonců, určitě raději budete trávit léto venku na zahradě nebo na balkoně s přáteli, než abyste stáli hodiny v kuchyni. Dobrou chuť!

Na 4 koláčky budete potřebovat: 

 

  • 1 balení hotových tartaletek (koláčků z křehkého těsta)

  • 300 g jahod

  • moučkový cukr


Na krém:

  • 1 hrnek smetany ke šlehání

  • 1 hrnek zakysané smetany

  • 1 balíček vanilkového cukru

Tomu nikdo neodolá! Čerstvé ovoce osladí trocha moučkového cukru.


Smetanu vyšlehejte do tuha a pak do ní vmíchejte zakysanou smetanu. Přidejte vanilkový cukr a vše promíchejte. Poté krém rozetřete na tartaletky. Jahody omyjte a odstraňte stopky. Část ovoce nakrájejte na malé plátky a položte je na tartaletky. Doprostřed položte celou jahodu, vše posypte ji moučkovým cukrem a podávejte.

 

Ne všechny jahody jsou stejné! Kterou odrůdu máte nejraději?

 

TROCHU JAHODOVÉ HISTORIE PRO MILOVNÍKY OVOCE


Věděli jste, že podobně jako je tomu u jablek existuje mnoho různých odrůd jahod? Jistě, každý zná pojmy ze světě jablek „Granny Smith“ nebo „Pink Lady“, ale slyšeli jste někdy o „Asia“, „Polka“ nebo „Lambada“? S námi se dozvíte, která odrůda se nejlépe hodí na svačinu nebo do koláčů, dezertů a podobně:

  • Asia: lahodně aromatické jahody, dobře chutnají samotné nebo třeba s müsli

  • Daroyal®: mají dlouhou trvanlivost a hodí se do salátů, skvěle chutnají i samotné

  • Honeoye: mírně nakyslá chuť, vynikající v džemu, omáčkách a dezertech

  • Korona: pevné plody, jsou skvělé na pečení

  • Lambada: intenzivní chuť, skvělé do punče nebo džemů

  • Malwina: hodí se ke všemu a lze je dobře pěstovat na zahradě, protože jsou velmi odolné

  • Polka: díky sladkokyselé chuti se hodí do šťáv a limonád

  • Senga Sengana: sladce aromatické jahody s malou kyselostí, často se používají do koláčů a dortů

 

UŽIJTE SI JAHODOVOU SEZÓNU A NECHTE SI CHUTNAT!

 

 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat