Třešňový džem se skořicí


2024. 10. 5. | Tereza

Třešňový džem se skořicí

V letních měsících nezapomeňte na třešně, které po sezóně neseženete. Antioxidanty v nich obsažené působí protizánětlivě - tak lahodné a tak prospěšné, co víc si přát.

Na recept potřebujeme:

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • cca 400 g třtinového cukru
  • 15 g citrusového pektinu
  • šťáva z 1 citrońu
  • 1 - 2 lžičky mleté skořice

Postup:

A) STERILIZACE PRÁZDNÝCH SKLENIC

1) Je několik způsobů, jak sterilizovat sklenice - doporučujeme sterilizaci v troubě. Do hlubšího plechu položte utěrku, postavte zavíčkované sklenice a zalijte vařící vodou.

2) Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a snižte teplotu na 120 stupňů. Nechte v troubě sterilovat 15 – 30 minut (podle velikosti sklenic) a poté co nejdříve naplňte džemem.

B) PŘÍPRAVA DŽEMU

1) Třešně vypeckujte, zvažte a rozkrojte na menší kousky nebo nahrubo rozmixujte.

2) V misce zasypte 350 g cukru. Přidejte skořici a promíchejte. Nechte odstát minimálně 3 hodiny nebo nejlépe přes noc přikryté na lince (pokud máte doma horko, dejte směs raději do lednice).

3) V pánvi nebo v širokém hrnci přiveďte třešně k varu a vařte 5 - 6 minut. Sbírejte pěnu, pokud se začne tvořit.

4) Zbytek cukru smíchejte s citrusovým pektinem a přidejte k třešním. Důkladně promíchejte a vařte ještě asi 1 minutu.

5) Poté přimíchejte citrónovou šťávu a udělejte tzv. talířkový test. Talířek dejte před přípravou džemu do mrazáku. Na takto vychlazený talířek kápněte džem a počkejte 1 minutu. Měl by jen nepatrně stékat a na povrchu se začne „krabatit“. Kdyby byl ještě hodně tekutý, stačí přidat malinko pektinu smíchaného s trochou cukru a chvíli povařit. S časem to nepřehánějte, pamatujte, že každá další minuta ubírá vitamíny.

6) Hotový džem plňte do horkých sterilizovaných sklenic. Pokud máte doma trychtýř s širokým hrdlem, rozhodně ho použijte, ale postačí i menší naběračka. Jen dejte pozor, ať okraj sklenice zůstane čistý a netknutý, aby se džem nezkazil.

7) Pokud používáte sklenice WECK, je nutné džem sterilizovat. Hlubší plech vyložte utěrkou, postavte na ně sklenice s džemem (v tomto případě se neobracejí vzhůru) a zalijte horkou vodou. Vložte do vyhřáté trouby na 100 stupňů a sterilizujte 15 – 30 minut podle velikosti sklenic. Poté vyndejte, osušte a nechte zchladnout.

8) Doporučujeme vyzkoušet použití citrusového pektinu, který seženete v prodejnách se zdravou výživou či kvalitními potravinami. Je bez lepku, konzervantů, laktózy a především neobsahuje palmový tuk. 

 

 

###TIP###

Třešňový džem doporučujeme na palačinky - kousky třešní a chuť skořice je perfektní i na lívancích. Můžete ozvláštnit lístky bazalky, které pokrmu dodají italský nádech.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat