paperplane social-pinterest social-facebook social-twitter instagram email social-pinterest google-plus bag

Rybízová marmeláda

Zpět

Rybízová marmeláda

Na recept potřebujeme:

  • 1 kg rybízové šťávy
  • 400 - 500 g sladidla (cukr, med, javorový sirup)
  • 8 g citrusového pektinu + 20 g cukru (bílý, třtinový)
  • 1 lžíce vanilkové pasty nebo semínka z 1 vanilkového lusku (volitelné)

Postup:

A) STERILIZACE PRÁZDNÝCH SKLENIC

1) Je několik způsobů, jak sterilizovat sklenice - doporučujeme sterilizaci v troubě. Do hlubšího plechu položte utěrku, postavte zavíčkované sklenice a zalijte vařící vodou.

2) Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a snižte teplotu na 120 stupňů. Nechte v troubě sterilovat 15 – 30 minut (podle velikosti sklenic) a poté co nejdříve naplňte džemem.

B) PŘÍPRAVA MARMELÁDY

1) Rybíz, reps. rybízovou šťávu určitě zvažte až po odšťavnění a vložte malý talířek do mrazáku.

2) V pánvi nebo v širokém hrnci přiveďte šťávu s vybraným sladidlem k varu a vařte 4 - 5 minut. Pokud se rozhodnote použít vanilku přidejte ji také.

3) Děrovanou naběračkou nebo malým cedníčkem sbírejte pěnu, kterou vyhazujte. Nadměrné množství pěny v marmeládě totiž zvyšuje její kazivost.

4) Smíchejte 20 g cukru s citrusovým pektinem (je to nutné, jinak by se v marmeládě cuckoval) a přidejte ke šťávě. Důkladně promíchejte a vařte ještě asi 1 minutu.

5) Poté udělejte tzv. talířkový test. Na vychlazený talířek, který jste si na začátku přípravy dali do mrazáku, kápněte marmeládu a počkejte 1 minutu. Měla aby jen nepatrně stékat a na povrchu se začne „krabatit“. Kdyby byla ještě hodně tekutá, stačí přidat malinko pektinu smíchaného s trochou cukru a chvíli povařit. S časem to nepřehánějte, pamatujte, že každá další minuta ubírá vitamíny.

6) Hotovou marmeládu plňte do horkých sterilizovaných sklenic. Pokud máte doma trychtýř s širokým hrdlem, rozhodně ho použijte, ale postačí i menší naběračka. Jen dejte pozor, ať okraj sklenice zůstane čistý a netknutý, aby se marmeláda nezkazila.

7) Pokud používáte sklenice WECK, je nutné marmeládu sterilizovat. Hlubší plech vyložte utěrkou, postavte na ně sklenice s marmeládou (v tomto případě se neobracejí vzhůru) a zalijte horkou vodou. Vložte do vyhřáté trouby na 100 stupňů a sterilizujte 15 – 30 minut podle velikosti sklenic. Poté vyndejte, osušte a nechte zchladnout.

8) Doporučujeme vyzkoušet použití citrusového pektinu, který seženete v prodejnách se zdravou výživou či kvalitními potravinami. Je bez lepku, konzervantů, laktózy a především neobsahuje palmový tuk. 

 

 

###TIP###

Rybízová marmeláda se hodí i při pečení koláčů a buchet. Taková rybízová buchta s drobenkou je oblíbená letní pochoutka, kterou si budete moci dopřát i v zimě. Stačí ovoce nahradit marmeládou a péct jako obvykle.


Související produkty:

| 1 |