Vánočka


2024. 10. 13. | Tereza

Vánočka

Jakmile si jednou osvojíte ten správný grif na pletení, budete si vánočku péct rozhodně časteji než jen ve svátečním období. Vánočka je zkrátka opravdovou královnou svátečních pokrmů.

Na 10 porcí potřebujeme:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 1 balení droždí
  • 100 g cukru
  • 150 g másla
  • kůra z 1 citrónu
  • 100 g rozinek
  • 20 g mandlových lupínků
  • 250 ml mléka
  • 5 polévkových lžic rumu
  • 1 bílek
  • moučkový cukr na posypání

 

Postup:

1) Do velké mísy dáme mouky, droždí smíchané s trochou cukru, žloutky, máslo, citrónovou kůru a cukr. Vše dobře promícháme.

2) Přidáme rozinky, které jsme předtím naložili do rumu, a dle potřeby přiléváme mléko. Mícháme alespoň 15 minut tak, aby se všechny ingredience krásně spojily a těsto bylo vláčné a nelepilo se.

3) Potom těsto necháme minimálně hodinu kynout, respektive dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4) Vykynuté těsto rozdělíme na 9 přibližně stejných dílů a vyválíme z nich stejně dlouhé copy.

5) Spodní část vánočky upleteme ze 4 copů. Začneme z leva do prava. Levý cop prostrčíme nejprve nad vedlejší cop a pak pod další cop směrem do prava. Takto pokračujte, dokud spodní část nezaplete.

6) Uprostřed uděláme dlaní prohlubeň, potřeme bílkem a uložíme druhou vrstvu vánočky ze tří copů. Také uděláme prohlubeň a dáme poslední vrstvu ze dvou copů. Ty uděláme trochu delší a když je položíme na vrch, konce budou převislé tak, že je budeme moci zahnout pod vánočku, čímž skryjeme nepěkné zakončení.

7) Dáme ještě vykynout na teplé místo alespoň na 30 minut, potřeme žloutkem, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova přibližně 45 minut.

Dobrou chuť!

 

###TIP###

Podávejte s hrnkem kakaa nebo čaje, máslem a oblíbenou marmeládou.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat