Oříškové košíčky plněné karamelovým krémem
2024. 11. 9. | Tereza
Křehké máslové těsto, karamelový krém a oříšky. Tomu říkáme opravdu nebeská kombinace, která si Vás s každým dalším soustem podmaní o něco víc.
Na 30 porcí potřebujeme:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 50 g mletých pekanových ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 125 g másla
- kakao
- cca 30 celých pekanových ořechů
Na krém:
- plechovka salka
- 250 g másla pokojové teploty
- 1 čajová lžička soli
Postup:
1) Konzervu salka dejte do vody a vařte na mírném ohni přibližně 2,5 - 3 hodiny. Dávejte pozor, aby se voda nevypařila.
2) Takto uvařené salko dejte vychladnout a po otevření dobře promíchejte. Vznikne karamelové salko.
3) Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie dejte alespoň na 1 hodinu odpočinout do chladničky. Klidně můžete nechat i přes noc.
4) Z těsta utvořte malé kuličky a opatrně vtlačte do formiček, kdy necháte uprostřed prostor pro krém. Těsto je máslové, takže není třeba formičky vymazávat, ale pokud máte obavy, klidně formičky vymažte máslem a vysypte moukou.
5) Pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 11-13 minut. Poté košíčky vyndejte z trouby a ještě horké vyklopte z formiček. Před plněním je nechte řádně vychladnout.
6) Máslo nakrájejte na kostky a vyšlehejte. Přidejte po částech zkaramelizované salko a nakonec sůl. Dobře smíchejte. Krém dejte do cukrářského sáčku a dejte alespoň na půl hodinu do lednice.
7) Krémem poté naplňte košíčky, posypte kakaem a na ozdobu přidejte celý pekanový oříšek.
Dobrou chuť!
###TIP###
Košíčky doporučujeme uchovávat v lednici a vždy vyndat před podáváním, aby krém zůstal hezky tužší a neroztékal se.