Oříškové košíčky plněné karamelovým krémem


2024. 11. 9. | Tereza

Oříškové košíčky plněné karamelovým krémem

Křehké máslové těsto, karamelový krém a oříšky. Tomu říkáme opravdu nebeská kombinace, která si Vás s každým dalším soustem podmaní o něco víc.

Na 30 porcí potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 50 g mletých pekanových ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • kakao 
  • cca 30 celých pekanových ořechů

Na krém:

  • plechovka salka
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 1 čajová lžička soli

 

Postup:

1) Konzervu salka dejte do vody a vařte na mírném ohni přibližně 2,5 - 3 hodiny. Dávejte pozor, aby se voda nevypařila. 

2) Takto uvařené salko dejte vychladnout a po otevření dobře promíchejte. Vznikne karamelové salko.

3) Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie dejte alespoň na 1 hodinu odpočinout do chladničky. Klidně můžete nechat i přes noc.

4) Z těsta utvořte malé kuličky a opatrně vtlačte do formiček, kdy necháte uprostřed prostor pro krém. Těsto je máslové, takže není třeba formičky vymazávat, ale pokud máte obavy, klidně formičky vymažte máslem a vysypte moukou.

5) Pečte ve vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 11-13 minut. Poté košíčky vyndejte z trouby a ještě horké vyklopte z formiček. Před plněním je nechte řádně vychladnout.

6) Máslo nakrájejte na kostky a vyšlehejte. Přidejte po částech zkaramelizované salko a nakonec sůl. Dobře smíchejte. Krém dejte do cukrářského sáčku a dejte alespoň na půl hodinu do lednice.

7) Krémem poté naplňte košíčky, posypte kakaem a na ozdobu přidejte celý pekanový oříšek.

Dobrou chuť!

 

###TIP###

Košíčky doporučujeme uchovávat v lednici a vždy vyndat před podáváním, aby krém zůstal hezky tužší a neroztékal se.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat