Frezážované linecké cukroví
2024. 9. 7. | Tereza
Bez křehkého lineckého cukroví si Vánoce opravdu nedokážeme představit. S lahodnou a lehce nakyslou rybízovou marmeládou je opravdu lahůdkou svátečních tabulí. Přejeme dobrou chuť.
Na recept potřebujeme:
- 150 g másla
- 230 g hladké mouky
- 110 g cukru
- 3 žloutky
- lžička přírodního vanilkového aroma
- 3 lžíce ledové vody
- 300 g marmelády z červeného rybízu
Postup:
1. Mouku a cukr prosejte na vál. Na tuto směs nakrájejte na slabší plátky studené máslo a přidejte žloutky a vanilku.
2. Nyní je důležité pracovat pouze špičkami prstů a vytvořit pomyslnou drobenku. Nemělo by to zabrat déle, než 3 minuty.
3. Do žmolenky přidejte ledovou vodu a pouze prsty jedné ruky hněťte do nepravidelné koule.
4. Pokud by těsto bylo hodně suché, přidejte ještě jednu lžíci vody. Pozor, ale těsto by nemělo lepit.
Postup frezáž:
1. Nyní je na řade takzvaná fraisage. Jedná se o závěrečné hnětení těsta, kdy dochází k úplnému spojení tuku s moukou.
2. Těsto položte na lehce pomoučněný vál a rozdělte si ho na 5 menších kusů.
3. Hranou dlaně (ne celou dlaní, která je moc teplá) sklouzněte po části těsta asi 15 cm směrem od sebe. Těsto se hezky rozmázne po válu a to je přesně to, co chceme.
4. Až bude celá část uhnětená, stěrkou z něj znovu vytvarujte nepravidelnou kouli a pokračujte tak i s ostatními částmi.
5. Poté je stejným způsobem spojte dohromady, vytvarujte do koule a zabalte do dvou vrstev potravinové fólie.
6. Takto uhnětené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.
7. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a vyválejte plát silný cca 4 mm.
8. Vykrájejte libovolné tvary a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem dorůžova. Nechte vychladnout a promažte marmeládou.
9. Takto zpracované linecké jsou měkké ihned, nemusíte ho nechat odležet.
###TIP###
Rybízovou marmeládu můžete nahradit třeba višňovou nebo třešňovou s vanilkou, které jsou také lehce štiplavé jako rybíz a k jemnému lineckému těstu se perfektně hodí.