Připraveno ve spolupráci s Catandcook.cz

Frezážované linecké cukroví


Frezážované linecké cukroví Cukroví

Bez křehkého lineckého cukroví si Vánoce opravdu nedokážeme představit. S lahodnou a lehce nakyslou rybízovou marmeládou je opravdu lahůdkou svátečních tabulí. Přejeme dobrou chuť.

90 MIN PORCE 40ks

Frezážované linecké cukroví

Na recept potřebujeme:

  • 150 g másla
  • 230 g hladké mouky
  • 110 g cukru
  • 3 žloutky
  • lžička přírodního vanilkového aroma
  • 3 lžíce ledové vody
  • 300 g marmelády z červeného rybízu

 

Postup:

1. Mouku a cukr prosejte na vál. Na tuto směs nakrájejte na slabší plátky studené máslo a přidejte žloutky a vanilku.

2. Nyní je důležité pracovat pouze špičkami prstů a vytvořit pomyslnou drobenku. Nemělo by to zabrat déle, než 3 minuty.

3. Do žmolenky přidejte ledovou vodu a pouze prsty jedné ruky hněťte do nepravidelné koule. 

4.  Pokud by těsto bylo hodně suché, přidejte ještě jednu lžíci vody. Pozor, ale těsto by nemělo lepit.

 

Postup frezáž:

1. Nyní je na řade takzvaná fraisage. Jedná se o závěrečné hnětení těsta, kdy dochází k úplnému spojení tuku s moukou.

2. Těsto položte na lehce pomoučněný vál a rozdělte si ho na 5 menších kusů.

3. Hranou dlaně (ne celou dlaní, která je moc teplá) sklouzněte po části těsta asi 15 cm směrem od sebe. Těsto se hezky rozmázne po válu a to je přesně to, co chceme.

4. Až bude celá část uhnětená, stěrkou z něj znovu vytvarujte nepravidelnou kouli a pokračujte tak i s ostatními částmi.

5. Poté je stejným způsobem spojte dohromady, vytvarujte do koule a zabalte do dvou vrstev potravinové fólie.

6. Takto uhnětené těsto by mělo odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho přes noc.

7. Troubu předehřejte na 160 stupňů. Odpočinuté těsto vyndejte z lednice a vyválejte plát silný cca 4 mm. 

8. Vykrájejte libovolné tvary a pečte na plechu vyloženém pečícím papírem dorůžova. Nechte vychladnout a promažte marmeládou. 

9. Takto zpracované linecké jsou měkké ihned, nemusíte ho nechat odležet. 

 

 

TIP

Rybízovou marmeládu můžete nahradit třeba višňovou nebo třešňovou s vanilkou, které jsou také lehce štiplavé jako rybíz a k jemnému lineckému těstu se perfektně hodí.



Související produkty: