Velikonoční kuře s nádivkou z medvědího česneku
2025. 2. 16. | Tereza
Jarní kuřátko s nádivkou je oblíbený pokrm všech. Využijte sezóny a podávejte navíc s jemně orestovaným chřestem.
Na 4-6 porcí potřebujeme:
- 2 kg kuře
- 1 čajovou lžičku papriky
- 400 g pečiva (rohlíky, veku - ideálně den staré)
- 4 vejce
- 50 g slaniny
- 60 g medvědího česneku
- špetku muškátového oříšku
- 2 menší cibule
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g chřestu
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 polévkovou lžíci hustého domácího vývaru
- 5 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 1 citrón
Postup:
1) V misce smícháme 3 polévkové lžíce olivového oleje s paprikou, solí a pepřem. Marinádou potřeme celé kuře a dáme na plech na pečení. Dovnitř kuřete vložíme citrón překrojený na polovinu. Podlijeme sklenicí vody a zabalíme do alobalu. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 45 minut.
2) Poté sundáme alobal, kuře párkrát přelijeme výpekem a případně potřeme zbylou marinádou. Pečeme dokřupava dalších přibližně 45 minut.
3) Pečivo si nakrájíme na menší kostky. Na 1 polévkové lžíci oleje opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Když je cibule měkká a průsvitná přidáme na hrubo nakrájený medvědí česnek, lehce orestujeme, jen aby česnek změknul a dáme stranou.
4) K pečivu přidáme žloutky, orestovanou cibulku s česnekem, smetanu a zlehka přimícháme i sníh z bílků. Dobře promícháme a ochutíme solí, muškátovým oříškem a kořením. Dáme do formy vystlané pečícím papírem.
5) Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 30 - 40 minut.
6) Na zbylém oleji opečeme chřest dokřupava. Na konec ho ještě zlehka osolíme a opepříme.
7) Výpek z kuřete scedíme a snažíme rozdělit tuk a výpek. Na 1 polévkové lžíci tuku z kuřete uděláme jíšku z hladké mouky. Tedy na pánev dáme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání chvíli restujeme. Když začne mouka houstnout, přidáme výpek z kuřete, domácí vývar a případně vodu tak, aby vznikla hustá omáčka. Pokud nemáte domácí vývar, zkuste použít trochu omáčky teryaki nebo ústřičné omáčky.
8) Kuřátko podáváme s nádivkou, chřestem a přelité omáčkou.
Dobrou chuť!
###TIP###
Jako přílohu můžete také připravit bramborovou kaši, kdy pouze uvařané brambory rozmačkáte s máslem a máte hotovo.