paperplane social-pinterest social-facebook social-twitter instagram email social-pinterest google-plus bag
Připraveno ve spolupráci s LaPetit.sk

Velikonoční kuře s nádivkou z medvědího česneku


Velikonoční kuře s nádivkou z medvědího česneku Kuře s nádivkou

Jarní kuřátko s nádivkou je oblíbený pokrm všech. Využijte sezóny a podávejte navíc s jemně orestovaným chřestem.

120 MIN PORCE 6

Velikonoční kuře s nádivkou z medvědího česneku

Na 4-6 porcí potřebujeme:

  • 2 kg kuře
  • 1 čajovou lžičku papriky
  • 400 g pečiva (rohlíky, veku - ideálně den staré)
  • 4 vejce
  • 50 g slaniny
  • 60 g medvědího česneku
  • špetku muškátového oříšku
  • 2 menší cibule
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g chřestu
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévkovou lžíci hustého domácího vývaru
  • 5 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1 citrón

 

Postup:

1) V misce smícháme 3 polévkové lžíce olivového oleje s paprikou, solí a pepřem. Marinádou potřeme celé kuře a dáme na plech na pečení. Dovnitř kuřete vložíme citrón překrojený na polovinu. Podlijeme sklenicí vody a zabalíme do alobalu. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů na 45 minut.

2) Poté sundáme alobal, kuře párkrát přelijeme výpekem a případně potřeme zbylou marinádou. Pečeme dokřupava dalších přibližně 45 minut.

3) Pečivo si nakrájíme na menší kostky. Na 1 polévkové lžíci oleje opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Když je cibule měkká a průsvitná přidáme na hrubo nakrájený medvědí česnek, lehce orestujeme, jen aby česnek změknul a dáme stranou.

4) K pečivu přidáme žloutky, orestovanou cibulku s česnekem, smetanu a zlehka přimícháme i sníh z bílků. Dobře promícháme a ochutíme solí, muškátovým oříškem a kořením. Dáme do formy vystlané pečícím papírem.

5) Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 30 - 40 minut.

6) Na zbylém oleji opečeme chřest dokřupava. Na konec ho ještě zlehka osolíme a opepříme.

7) Výpek z kuřete scedíme a snažíme rozdělit tuk a výpek. Na 1 polévkové lžíci tuku z kuřete uděláme jíšku z hladké mouky. Tedy na pánev dáme tuk, přidáme mouku a za stálého míchání chvíli restujeme. Když začne mouka houstnout, přidáme výpek z kuřete, domácí vývar a případně vodu tak, aby vznikla hustá omáčka. Pokud nemáte domácí vývar, zkuste použít trochu omáčky teryaki nebo ústřičné omáčky.

8) Kuřátko podáváme s nádivkou, chřestem a přelité omáčkou.

Dobrou chuť!

 

TIP

Jako přílohu můžete také připravit bramborovou kaši, kdy pouze uvařané brambory rozmačkáte s máslem a máte hotovo.



Související produkty: