paperplane social-pinterest social-facebook social-twitter instagram email social-pinterest google-plus bag
Připraveno ve spolupráci s LaPetit.sk

Domácí taštičky Gyoza


Domácí taštičky Gyoza Taštičky

Japonské Gyoza taštičky si zamilujete. Příprava vypadá složitější, ale jakmile si osvojíte ten správný grif, věřte, že si je budete dělat často a rádi. Nejlepší je si udělat více druhů, podávat na jednou a nechat hosty hádat náplně.

35 MIN PORCE 4

Domácí taštičky Gyoza

 

Na 25 taštiček potřebujeme:

Těsto:

  • 285 g hladké mouky
  • 150 - 200 ml vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 250 g mletého vepřového masa (ideálně ze stehna)
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 100 g shitake hub
  • 100 g červeného zelí

Omáčka:

  • 3 polévkové  lžíce sojové omáčky
  • 3 polévkové lžíce sweet chilly omáčky
  • 1 čajová lžička rýžového octu
  • 1 polévková lžíce sezamových semínek

+

  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 2-3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Na podávání:

  • 150 g uvařených edamame + sezamová semínka

Postup:

Těsto:

1) Mouku prosejte a smíchejte se solí.

2) Vodu přiveďte k varu a poté si odměřte 175 ml. Nechte chvíli vychladnout, abyste se při míchání těsta nepopálili.

3) Vodu přidáváme postupně a nejprve těsto mícháme pomocí vařečky, poté ručně. Množství vody dost závisí na mouce, ale výsledné těsto by mělo být vláčné, hladké a nemělo by se lepit.

4) Takto připravené těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň 30 minut odpočívat.

 

Náplň:

1) Jarní cibulku a česnek nakrájíme na drobno. 

2) Zázvor oloupeme, nastrouháme a přidáme k jarní cibulce.

3) Houby očistíme a spolu s kapustou nakrájíme na drobno.

4) Poté si připravíme mleté vepřové maso a všechny suroviny dobře promícháme spolu se sojovou omáčkou.

 

Omáčka:

1) Suroviny na omáčku dobře promícháme a dáme bokem.

 

Gyoza:

1) Pracovní desku poprášíme škrobem a těsto vyválíme na tenko. Pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme těsto a jednotlivé kousky poprášíme škrobem, aby se na sebe nepřilepily. Zbytek těsta můžeme znovu zpracovat, vyválet a postupujeme tak až využijeme celé těsto. Vykrojená kolečka přikryjeme utěrkou, aby nevyschla.

2) Připravíme si náplň, misku s vodou a čajovou lžičku.

3) Kolečko těsta vezmeme do levé ruky, pokrčíme prsty a do středu těsta dáme 1 - 1/2 lžičky náplně. Okraje potřeme vodou a pomocí pravé ruky těsto z jedné strany zahneme a přitlačíme k druhé straně. Technik k skládání je víc, můžete začít od středu směrem ven, nebo skládat těsto jen v jednom směru.

4) Takto postupujeme dokud máme těsto a náplň. Gyozy by si měly pěkně "sednout", držet tvar a neměly by se převracet. Jestli neposlouchají, nebojte se je trošku přitlačit. 

5) Na pánvi rozehřejeme olej a poté pokladame gyozy kolem dokola. Pokud se Vám na pánev nevejdou všechny najednou, tak si je rozdělte na dvakrát.

6) Po pár minutách zkontrolujeme, zda se zespodu hezky opékají. Mezi tím si postavíme hrnec nebo wok, do kterého dáme vodu a postavíme na něj bambusový pařák.

7) Až je gyoza zespodu hezky zlatá, přemístíme ji do pařáku a necháme cca 5 - 10 minut napařovat. Těsto je hotové ve chvíli, kdy je lehce průhledné a tuhé.

8) Hotové gyozy dáme do misky, zalejeme částí omáčky a opatrně promícháme, aby se omáčka dostala všude.

9) Servírujeme posypané sezamovými semínky, uvařenými edamame a zbytkem omáčky, do které gyozy namáčíme.

 

Dobrou chuť!

 

TIP

Vyzkoušejte naplnit krevetami nebo hovězím masem, případně si můžete připravit čistě vegetariánskou variantu.



Související produkty:

MIKADO Hůlky - zlatá