Domácí koblížky s krémem z červených pomerančů


2024. 12. 13. | Tereza

Domácí koblížky s krémem z červených pomerančů

Domácí koblížky se absolutně nemůžou rovnat kupovaným. Jsou sice trošku pracnější, ale výsledek stojí za to. Ještě teplé obalit v cukru a po vychladnutí naplnit krémem s červených pomerančů ovoněným vanilkou. Naprosto dokonalé.

Na 10 ks koblih potřebujeme:

  • 2 čajové lžičky sušeného droždí (5 g)
  • 125 ml vlažného mléka (klidně rostlinné, v receptu jsme použili ovesné)
  • 2 polévkové lžíce krupicového cukru
  • 50 g másla (nebo veganský tuk)
  • 340 g hladké mouky + na vypracování těsta
  • 2 vejce
  • olej na smažení (řepkový, slunečnicový)
  • cukr krystal na obalení koblih

 

Na krém potřebujeme:

  • 50 g cukru krystal
  • 15 g škrobu
  • 2 žloutky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 50 ml šťávy z červených pomerančů
  • 25 g másla
  • 1 ks vanilkového lusku
  • kůra z jednoho pomeranče

 

Postup:

1) Základem je kvásek. Do misky si dejte mírně teplé mléko, lžíci cukru a droždí, zakryjte utěrkou a nechte cca 10 minut odstát, aby vzešel kvásek.

2) Do kvásku zapracujete mouku, roztavený tuk, vejce a zbývající cukr. 

3) Vypracujte těsto, které se bude jen mírně lepit. Vypracované těsto dejte do misky, kterou jemně potřete olejem a dejte vykynout na teplém místě.

4) Po cca hodině se těsto minimálně zdvojnásobí. Opět ho přeneste na desku, jemně propracujeme a rozdělte na 10 částí

5) V ruce vytvarujte kuličky a pomocí krouživého pohybu ruky o pracovní desku vypracujte ještě hezčí kuličky, které necháme ještě alespoň 30 minut kynout pod utěrkou.

6) Mezitím si připravte krém. Žloutky utřeme s cukrem a škrobem, musí se opravdu dobře spojit.

7) V menším hrnci smíchejte mléko s pomerančovou šťávou, semínky z vanilky i s luskem a pomerančovou kůru. Zahřívejte, dokud nezačne mléko zlehka bublat a poté vyndejte vanilkový lusk.

8) Polovinu horké tekutiny opatrně přilévejte do žloutků za stálého míchání. Ideální je použít ruční šlehač a pod misku si dát utěrku.

9) Žloutkovou směs přelijte do zbylého mléka a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne.

10) Uvařený krém přelijte do misky, vmíchejte máslo a přikryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Potom dejte do ledničky, dokud neuděláte koblihy.

11) V užším a vyšším hrnci zahřejte olej. Měl by dosáhnout teploty kolem 175 stupňů. Ideální je použít teploměr, pokud ho nemáte, vhoďte špetku mouky do oleje a pokud zasičí je akorát. Před smažením dejte olej na nejmenší plamen opatrně vložte koblihy. Smažte z jedné i z druhé strany. Jde to docela rychle, takže ideální je od hrnce neodcházet.

12) Usmažené koblihy opatrně vyjměte, nechte okapat na papírové utěrce a obalte v krystalovém cukru. Nechte mírně vychladnout a pomocí úzkého nože udělejte z boku dírku a trochu nožem uprostřed pootočte.

13) Krém si dejte do cukrářského sáčku s tenkou špičkou a naplňte koblihy. A voilá! Máte hotovo!

Dobrou chuť!

###TIP###

Krémy si můžete měnit dle chuti. Lahodný je samozřejmě klasický čistě vanilkový, který si připravíte nahrazením štávy z pomerančně za mléko a je to!

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat