Domácí koblížky s krémem z červených pomerančů
2024. 12. 13. | Tereza
Domácí koblížky se absolutně nemůžou rovnat kupovaným. Jsou sice trošku pracnější, ale výsledek stojí za to. Ještě teplé obalit v cukru a po vychladnutí naplnit krémem s červených pomerančů ovoněným vanilkou. Naprosto dokonalé.
Na 10 ks koblih potřebujeme:
- 2 čajové lžičky sušeného droždí (5 g)
- 125 ml vlažného mléka (klidně rostlinné, v receptu jsme použili ovesné)
- 2 polévkové lžíce krupicového cukru
- 50 g másla (nebo veganský tuk)
- 340 g hladké mouky + na vypracování těsta
- 2 vejce
- olej na smažení (řepkový, slunečnicový)
- cukr krystal na obalení koblih
Na krém potřebujeme:
- 50 g cukru krystal
- 15 g škrobu
- 2 žloutky
- 200 ml plnotučného mléka
- 50 ml šťávy z červených pomerančů
- 25 g másla
- 1 ks vanilkového lusku
- kůra z jednoho pomeranče
Postup:
1) Základem je kvásek. Do misky si dejte mírně teplé mléko, lžíci cukru a droždí, zakryjte utěrkou a nechte cca 10 minut odstát, aby vzešel kvásek.
2) Do kvásku zapracujete mouku, roztavený tuk, vejce a zbývající cukr.
3) Vypracujte těsto, které se bude jen mírně lepit. Vypracované těsto dejte do misky, kterou jemně potřete olejem a dejte vykynout na teplém místě.
4) Po cca hodině se těsto minimálně zdvojnásobí. Opět ho přeneste na desku, jemně propracujeme a rozdělte na 10 částí
5) V ruce vytvarujte kuličky a pomocí krouživého pohybu ruky o pracovní desku vypracujte ještě hezčí kuličky, které necháme ještě alespoň 30 minut kynout pod utěrkou.
6) Mezitím si připravte krém. Žloutky utřeme s cukrem a škrobem, musí se opravdu dobře spojit.
7) V menším hrnci smíchejte mléko s pomerančovou šťávou, semínky z vanilky i s luskem a pomerančovou kůru. Zahřívejte, dokud nezačne mléko zlehka bublat a poté vyndejte vanilkový lusk.
8) Polovinu horké tekutiny opatrně přilévejte do žloutků za stálého míchání. Ideální je použít ruční šlehač a pod misku si dát utěrku.
9) Žloutkovou směs přelijte do zbylého mléka a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne.
10) Uvařený krém přelijte do misky, vmíchejte máslo a přikryjte fólií a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Potom dejte do ledničky, dokud neuděláte koblihy.
11) V užším a vyšším hrnci zahřejte olej. Měl by dosáhnout teploty kolem 175 stupňů. Ideální je použít teploměr, pokud ho nemáte, vhoďte špetku mouky do oleje a pokud zasičí je akorát. Před smažením dejte olej na nejmenší plamen opatrně vložte koblihy. Smažte z jedné i z druhé strany. Jde to docela rychle, takže ideální je od hrnce neodcházet.
12) Usmažené koblihy opatrně vyjměte, nechte okapat na papírové utěrce a obalte v krystalovém cukru. Nechte mírně vychladnout a pomocí úzkého nože udělejte z boku dírku a trochu nožem uprostřed pootočte.
13) Krém si dejte do cukrářského sáčku s tenkou špičkou a naplňte koblihy. A voilá! Máte hotovo!
Dobrou chuť!
###TIP###
Krémy si můžete měnit dle chuti. Lahodný je samozřejmě klasický čistě vanilkový, který si připravíte nahrazením štávy z pomerančně za mléko a je to!