Citrusový salát s lososem
2024. 11. 4. | admin
Citrusové ovoce a čerstvé ryby, jedno z tajů středomořské kuchyně. Fenyklu se bát nemusíte, díky nálevu Vám nezhořkne a vychutnáte si ho na maximum. Obzvláště v tomto případě doporučujeme nepodceňovat kvalitu kupovaných ryb.
Na 2 porce potřebujeme:
- 2 x 200 g filetu z lososa s kůží
- 1 ks červeného pomeranče
- 1 ks klasického pomeranče
- 1 ks růžového grepu
- 100 g salátu polníček
- 1 ks menšího fenyklu
Na nálev potřebujeme:
- 225 ml vody
- 125 ml rýžového sirupu
- 6 polévkových lžic curku
- 1 čajovou lžičku soli
Na dressing potřebujeme:
- šťávu z 1 citrónu
- olivový olej v objemu 1/3 šťávy z citrónu
- 1 čajovou lžičku hořčice
- 1 čajovou lžičku javorového sirupu
Postup:
1) Nejprve si připravte nálev. Do vody přidejte uvedené suroviny a nechte projít varem. Ještě teplým nálevem zalijte na tenko nakrájený fenykl a nechte 20 minut marinovat. Mezitím si připravte zbytek.
2) Pokud má losos ještě šupiny, odstraňte je ideálně tupou stranou nože a rybu osušte papírovou utěrkou.
3) Pánev potřete trochou oleje a nechte rozehřát.
4) Do vyhřáté pánve dejte lososa kůží dolů a na mírném plameni opékejte cca 4-5 minut. Potom lososa otočte a opečte z druhé strany 3 minuty. Pokud se Vám bude zdát uprostřed ještě nedopečený, opečte ho po stranách. Losos by neměl být syrový, ale také ne propečený úplně do světla, zbytečně se pak vysuší.
5) Citrusové plody oloupejte, ořízněte bílé zbytky kůry a nakrájejte na kolečka.
6) Salát omyjte a připravte zálivku. V misce smíchejte všechny suroviny na dressing a nechte chvíli odstát, aby se chutě propojily.
7) Na talíř dejte salát, ovoce, marinovaný fenykl a nakonec lososa, kterého polijte připravenou zálivkou. Nakonce můžete salát ještě lehce osolit a opepřit dle chuti.
Dobrou chuť!
###TIP###
Místo polníčku použijte římský salát a vytvoříte odlehčenou verzi Ceasar salátu s lososem. Nebo lososa nahraďte třeba čerstvým candátem ze sádek.