Bao buns s pomalu pečeným bůčkem
2025. 2. 9. | Tereza
Steamed pork buns jsou jedním z klasických asijských receptů a věříme, že si tyto napařované knedlíčky s pomalu pečeným bůčkem zamilujete stejně jako my.
Na 5 porcí potřebujeme:
- 800 g bůčku bez kosti
- 1 čajová lžička koření pěti chutí
- 150 ml sójové omáčky
- 100 ml teryaki omáčky
- 10 ks mražených buns (k dostání v asijských potravinách)
- 50 ml ústřičné omáčky
- 1 ks salátová okurka
- 1 ks jarní cibulka
- 1 polévková lžíce sezamových semínek
- 50 g nesolených pražených arašídů
- 125 ml rýžového octa
- 200 ml horké vody
- 50 g cukru
- ½ lžičky soli
- čerstvý koriandr
Postup:
1) Bůček zbavíme kůže a posypeme kořením pěti chutí. Zarolujeme do rolády a převážeme provázkem.
2) Dáme do pekáče, polijeme sójovou a teryaki omáčkou a pekáč přikryjeme pokličkou nebo zabalíme do alobalu. Pečeme při 100 stupních asi 8 hodin (ideálně i přes noc).
3) Po upečení bůček vyjmeme a udržujeme v těle. Výpek z pekáčku vyredukujeme v menším hrnci, dokud nezhoustne. Potom do výpeku přidáme ústřičnou omáčku a promícháme.
4) Bůček nakrájíme na plátky a opatrně promícháme ve výpeku.
5) Okurku nakrájíme na proužky pomocí škrabky na brambory, a zelejeme ji nálevem z horké vody, rýžového octa, cukru a soli. Necháme chvíli odstát.
6) Mražené buns připravíme podle návodu v bambusovém pařáku.
7) Napařené buns naplníme nakládanou okurkou, plátkem masa a dochutíme sezamovým semínkem, hrubě nasekanými arašídy, na tenko nakrájenou jarní cibulkou a lístky čerstvého koriandru.
8) Podáme se zbytkem omáčky, kterou buns přelijeme.
Dobrou chuť!
###TIP###
Okurku můžete nahradit mrkvičkou, případně podávat i s oběma najednou. Buns nemusíte plnit hned. Klidně dejte všechny ingredience na náplň doprostřed stolu a nechte každého ať si je naplní dle libosti.