Kaštanový cheesecake
2025. 1. 21. | Tereza
Podzim, chladno, sychravo... Neznáme lepší čas na kaštanový cheesecake! Nezapomeňte použít ty nejkvalitnější ingredience, jako je přírodní vanilkové aroma nebo lusk, crème fraîche a pravé máslové sušenky s vysokým obsahem másla.
Na recept potřebujeme:
- 300 g máslových sušenek
- 80 g pekanových ořechů
- 100 g másla
- pů lžičky vanilkové esence (ne umělé)
- 550 g cream cheese
- 180 g crème fraîche
- 3 vejce
- 3 žloutky
- 140 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového aroma
- 170 g kaštanového pyré
- 250 g vařených kaštanů
Servírování:
- ořechy
- javorový sirup
- crème fraîche
Postup:
1) Sušenky a ořechy rozdrťte najemno. Máslo rozehřejte, kápněte do něj půl lžičky vanilky a smíchejte se sušenkovým základem.
2) Napěchujte do formy 20 - 25 cm (pokud máte menší formu, můžete udělat okraje) a dejte do lednice vychladit. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů.
3) V míse pomocí robota mixujte krémový sýr dokud nebude hezky hladký, trvá to asi minutu. Přidávejte jedno vejce po druhém a poté žloutky.
4) Až bude směs spojená, přidejte crème fraîche. Postupně začněte přidávat cukr (asi na třikrát). Nakonec přidejte pyré a najemno nasekané kaštany.
5) Formu s korpusem vyndejte z lednice, nalijte do ni směs a dejte do trouby. Pečte cca 1 hodinu a pokud by se po této době cheesecake ještě klepal uprostřed, vypněte troubu, pootevřete ji a nechte ho tam 30 minut dojít.
6) Poté dort vyndejte, nechte zchladnout a sundejte postranní část formy. Až vychladne, dejte ho do lednice. Nejlépe chutná druhý den. Každý kousek na talířku ozdobte smetanou, ořechy a lehce polijte javorovým sirupem.
Dobrou chuť!
###TIP###
Pečený cheesecake je sice trošku pracnější, ale výsledek stojí za to. Vyzkoušejte ještě sezónní dýňový cheesecake, kdy místo kaštanového pyré a kaštanů použijte domácí dýňové pyré.