Grilované avokádo plněné salátkem s quinoy
2025. 3. 18. | Tereza
Jak se dnes říká, kdo nemá rád avokádo, jako by nebyl! Obsahuje spousty vitamínů a minerálních látek a je proslulé obsahem zdravých tuků rostlinného původu. Mezi tyto zdravé látky se řadí např. kyselina olejová, lutein, kyselina listová, vitamin E, nenasycené tuky – avokádo vás tedy pomůže chránit před srdečními onemocněními, rakovinou, onemocnění mozku a očí.
Na recept potřebujeme:
- 3 ks avokáda
- šťáva z 1 citrónu
- olivový olej
- sůl
- 50 g quinoy
- 2 hrsti fazolek fava/hrášku
- 5 ks ředkviček
- 1 ks mrkve
- olivový olej či sezamový olej na dochucení
- koriandr, petrželka, pažitka
- sůl
- pepř
Postup:
1) Quinou uvařte podle návodu na obalu. Mrkev oloupejte a škrabkou vytvořte plátky. Ředkvičky nakrájejte na menší kousky a libovolné bylinky nasekejte najemno.
2) Uvařenou quinou nechte dostatečně okapat a smíchejte s ostatními ingrediencemi.
3) Dochuťte olejem, solí a pepřem.
4) Avokáda rozpůlte, zbavte pecky a pokapejte citrónovou šťávou.
5) Mezitím rozpalte gril na 200 - 230 stupňů
6) Avokáda pomažte olivovým olejem a řeznou stranou položte na gril.
7) Opékejte asi 5 minut, sundejte z grilu a řádně osolte a opepřete.
8) Každé avokádo naplňte salátkem a ihned podávejte.
Dobrou chuť!
###TIP###
Pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete dochutit kájenským pepřem. Místo salátku se perfektně hodí na sucho ogrilovaný kváskový chleba potřený trochou smetanového sýra.