Připraveno ve spolupráci s Smoothcooking.cz

Dýňové rizoto


Dýňové rizoto Hlavní chod

Klasická barvou podzimu je oranžová a její odstíny. K tomu neodmyslitelně patří i dýně. Krásně zahřeje v žaludku a barva nás příjemně naladí. Zkuste třeba toto lahodné rizoto a nebudete litovat.

45 MIN PORCE 5

Dýňové rizoto

Na recept potřebujeme:

  • olivový olej
  • 2 šalotky či malé cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 dýně hokaido
  • 300 g rýže arborio (kulatozrnná)
  • 1 sklenice zeleninového vývaru či jiného domácího vývaru
  • cca 0,5-1l vody
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce másla
  • 10 lístků šalvěje
  • 1/3 malé krabičky kokosového mléka či kokosová smetana (tj. cca 80 ml)

Postup:

1. Rozpálíme pánev a nalijeme cca 3 lžíce olivového oleje, přisypeme na drobno pokrájenou šalotku a restujeme dozlatova.

2. Mezitím si pokrájíme na drobno česnek, který přidáme k dozlatova orestované cibulce.

3. Vydlabeme si dýni a nakrájíme ji na cca 1 cm velké kostičky, ty přidáme k česneku a restujeme cca 5 minut. Poté přidáme rýži a cca ještě 1 minutu restujeme.

4. Nyní přilijeme 2 naběračky zeleninového vývaru, osolíme a opepříme.

5. U rizota musíme stát a stále pomalinku míchat a zároveň pomalu přilívat vývar, dokud není rýže na okraji měkká a uprostřed na skus pevnější.

6. Když je rýže akorát, přilijeme ještě trochu vývaru nebo vody. Při servírování by se rizoto mělo na talíři rozprostřít.

7. Rizoto dochutíme kokosovým mlékem nebo kokosovou smetanou a přidáme lžíci másla pro zjemnění a pokrájené šalvějové lístky. Vše důkladně promícháme, popřípadě dosolíme a dopepříme a můžeme podávat.

 



Související produkty:

PAVANE Nůž
119 Kč