Dýňová kokosová polévka
2024. 9. 10. | Natálie
O kombinaci kokosového mléka a dýně se slýchá všude. Tato lahodná polévka má svou specifickou chuť, která díky kombinaci chilli a kokosu připomíná Asii.
Na recept potřebujeme:
- 1 ks dýně hokaido
- 6 středních mrkví
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 centimetrový plátek zázvoru nebo chilli
- 2/3 malé krabičky/plechovky kokosového mléka nebo malá krabička kokosové smetany
- sůl, pepř, chilli
- zeleninový vývar, cca 1l
Postup:
1. Dýně Hokaido má jednu velkou výhodu a to, že se nemusí loupat. Rozkrojíme ji na měsíčky, vydlabeme a pokrájíme na kousky o velikosti cca 3 - 5 cm.
2. Vložíme pokrájené kousky dýně a mrkve na pekáč, osolíme hrubou solí, zakápneme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 200 stupňů, dokud nezměkne. Dýně má poté trochu jinou, výraznější chuť.
3. Orestujeme si cibulku. Když je cibulka zlatavá, přidáme česnek pokrájený na plátky a ještě chvíli restujeme.
4. Vyndáme dýni a mrkev z trouby a přidáme ji do hrnce k cibuli. Dále přidáme vodu, sůl, pepř, česnek, zázvor a rozmixujeme tyčovým mixérem.
5. Zjemníme kokosovým mlékem, ale necháme si trošičku na ozdobu. Pokud je polévka hustá přidáme ještě vodu.
###TIP###
Ozdobit můžeme zbytkem kokosového mléka, chilli a opraženými dýňovými semínky.