NAM TOK - ostrý salát z grilovaného vepřového
2024. 12. 13. | Tereza
Na tomto tradičním thajském salátu vás překvapí neskutečná čerstvost a svěžest! Určitě se vyplatí zajet si do asijské speciálky a nakoupit si tradiční suroviny. Krásné talíře z Butlers už jenom doladí tu pravou atmosféru.
Na salát potřebujeme:
- 2 x 150 g vepřové kotlety (steaky vysoké min. 2 cm)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 4 lžíce šťávy z limety
- 4 lžíce opražené mleté rýže
- 2 lžíce sušeného chilli
- 8 - 10 thajských šalotek
- 3 - 4 lžíce najemno nakrájeného dlouhého (mexického) koriandru
- velká hrst máty
- 3 jarní cibulky nakrájené na plátky
- 4 thajské lilky (volitelné)
Ingredience na dokončení:
- opražená mletá rýže
- zelí
- zakroucené fazolky
- vietnamská mata (volitelné)
- lepkavá rýže (nemusí být)
Postup:
1) Sušené chilli vločky nasucho opražte na pánvi. Trvá to opravdu jen chviličku a pozor, bude to trošku štípat do očí a v krku.
2) Maso posypte malým množstvím sušeného chilli a cca 20 minut marinujte ve 3 lžících rybí omáčky. Ogrilujte na rozpáleném grilu na 200 stupňů do vnitřní teploty 70 stupňů a nechte odpočinout.
3) Mezitím si připravte zálivku. Promíchejte rybí omáčku, šťávu z limety, opraženou rýži a chilli – množství podle chuti (já jsem dala jednu a půl lžíce). Zálivka by měla být ostrá, slaná a voňavá.
4) Ve větší misce promíchejte nasekané bylinky (máta, koriandr, jarní cibulka), šalotku nakrájenou na půl plátky a lilek nakrájený natenko. Maso nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky a přidejte do mísy. Velmi opatrně přilijte zálivku a zlehka promíchejte všechny přísady tak, aby se bylinky nepomačkaly.
5) K salátu se dá podávat i lepkavá rýže. Tu si Thajci rukama vytvarují do kuličky a namáčí ji v zálivce. Lepkavá rýže se nazývá sticky nebo glutinous rice a dá se koupit v Sapě nebo v asijských speciálkách.
6) Salát naservírujte na talíř, posypte opraženou mletou rýží a ke straně položte čerstvou zeleninu. Ta se k salátu tradičně přikusuje, protože zmírňuje pálivost.
Dobrou chuť.
###TIP###
Asiaté z vepřového nejvíce milují bůček, který si skvěle hodí do tohoto salátu také. Bůček můžete marinovat i v hoisin omáčce, která je populární pro svou sladko-slanou chuť.