NAM TOK - ostrý salát z grilovaného vepřového


2024. 12. 13. | Tereza

NAM TOK - ostrý salát z grilovaného vepřového

Na tomto tradičním thajském salátu vás překvapí neskutečná čerstvost a svěžest! Určitě se vyplatí zajet si do asijské speciálky a nakoupit si tradiční suroviny. Krásné talíře z Butlers už jenom doladí tu pravou atmosféru.

Na salát potřebujeme:

  • 2 x 150 g vepřové kotlety (steaky vysoké min. 2 cm)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 4 lžíce šťávy z limety
  • 4 lžíce opražené mleté rýže
  • 2 lžíce sušeného chilli
  • 8 - 10 thajských šalotek
  • 3 - 4 lžíce najemno nakrájeného dlouhého (mexického) koriandru
  • velká hrst máty
  • 3 jarní cibulky nakrájené na plátky
  • 4 thajské lilky (volitelné)

Ingredience na dokončení:

  • opražená mletá rýže
  • zelí
  • zakroucené fazolky
  • vietnamská mata (volitelné)
  • lepkavá rýže (nemusí být)

Postup:

1) Sušené chilli vločky nasucho opražte na pánvi. Trvá to opravdu jen chviličku a pozor, bude to trošku štípat do očí a v krku.

2) Maso posypte malým množstvím sušeného chilli a cca 20 minut marinujte ve 3 lžících rybí omáčky. Ogrilujte na rozpáleném grilu na 200 stupňů do vnitřní teploty 70 stupňů a nechte odpočinout.

3) Mezitím si připravte zálivku. Promíchejte rybí omáčku, šťávu z limety, opraženou rýži a chilli – množství podle chuti (já jsem dala jednu a půl lžíce). Zálivka by měla být ostrá, slaná a voňavá.

4) Ve větší misce promíchejte nasekané bylinky (máta, koriandr, jarní cibulka), šalotku nakrájenou na půl plátky a lilek nakrájený natenko. Maso nafilírujte – nakrájejte na tenké plátky a přidejte do mísy. Velmi opatrně přilijte zálivku a zlehka promíchejte všechny přísady tak, aby se bylinky nepomačkaly.

5) K salátu se dá podávat i lepkavá rýže. Tu si Thajci rukama vytvarují do kuličky a namáčí ji v zálivce. Lepkavá rýže se nazývá sticky nebo glutinous rice a dá se koupit v Sapě nebo v asijských speciálkách. 

6) Salát naservírujte na talíř, posypte opraženou mletou rýží a ke straně položte čerstvou zeleninu. Ta se k salátu tradičně přikusuje, protože zmírňuje pálivost.

 

Dobrou chuť. 

 

###TIP###

Asiaté z vepřového nejvíce milují bůček, který si skvěle hodí do tohoto salátu také. Bůček můžete marinovat i v hoisin omáčce, která je populární pro svou sladko-slanou chuť. 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat