Caesar salát s kuřecím masem


2024. 12. 14. | Tereza

Caesar salát s kuřecím masem

Věřili byste, že tento salát vznikl v Mexiku? Přesněji v jedné restauraci v Tijuaně, kterou vlastnil původem Ital Caesar Cardini. V roce 1924 svým kamarádům po propité noci udělal salát z ingrediencí, které měl zrovna na skladě a netřeba říkat, že se uchytil! V této chvíli ale Caesar ještě neobsahoval ančovičky. Ty přidal Cardiniho bratr Alex v roce 1926.

Na salát potřebujeme:

  • římský salát
  • 3 - 4 kuřecí prsa
  • parmigiano reggiano
  • šťáva z 1 citrońu
  • olivový olej

Na zálivku potřebujeme:

  • 2 žloutky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 5 ks ančoviček (cca 50 g)
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 větší česnek
  • 75 g parmazánu
  • 1 lžíce vody

Na krutony potřebujeme:

  • světlý křupavý chleba / bageta
  • olivový olej
  • čerstvě strohaný parmazán

Postup:

1) Kůrky od chleba odkrojte a vnitřek nakrájejte na cca 2 cm kostky. Rozpalte si pánev a nalijte na ni asi 2 lžíce olivového oleje. Přidejte nakrájený světlý chléb a opečte dozlatova. Nakonec přidejte 2 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu. Odendejte z plotny a nechte stranou.

2) Na dresink smíchejte žloutky s hořčicí a vinným octem a prošlehejte metličkou. Poté tenkým pramínkem přilévejte extra panenský olivový olej  dokud směs nebude krásně světlá a hustá. 

3) Přidejte najemno nasekané ančovičky a česnek (já si vždy smíchám trochu soli s česnekem, na prkénku ho utřu nožem, poté přidám ančovičky a utřu skoro na pastu). 

4) Promíchejte a přidejte parmazán, citrónovou šťávu a trošku vody. Vyšlehejte do krémové konzistence.

5) Římský salát nakrájejte na větší kusy a ve větší míse smíchejte s citrónovou šťávou a polovinou dresinku. Přidejte krutony a promíchejte.

6) Přendejte do čisté servírovací mísy – mě okouzlila tato mísa z Butlers, takže jsem zvolila tu! Salát nakonec posypte čerstvě strouhaným parmezánem. 

7) Kuřecí prsíčka pokojové teploty osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a upečte na grilu rozpáleném na 200 stupňů. Nejdříve z jedné strany dokud se maso samo neodlepí do grilu a poté i z druhé strany.

8) Až budou mít vnitřní teplotu 75 stupňů (grilování trvá asi 10 minut), vyndejte je a nechte odpočinout cca 5 minut.

9) Poté prsa nafilírujte – nakrájejte na tenté plátky (přes vlas) a v malé mističce servírujte vedle salátu, aby si každý nandal kolik chce. Polijte zbytkem dresniku.

 

Dobrou chuť. 

 

###TIP###

Místo kuřecího masa, můžete použít i lososa nebo krevety a na závěr vyzkoušejte doladit ještě opraženou slaninou. Servírujte vždy perfektně vychlazení a dokonale křupavý.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat