Caesar salát s kuřecím masem
2024. 12. 14. | Tereza
Věřili byste, že tento salát vznikl v Mexiku? Přesněji v jedné restauraci v Tijuaně, kterou vlastnil původem Ital Caesar Cardini. V roce 1924 svým kamarádům po propité noci udělal salát z ingrediencí, které měl zrovna na skladě a netřeba říkat, že se uchytil! V této chvíli ale Caesar ještě neobsahoval ančovičky. Ty přidal Cardiniho bratr Alex v roce 1926.
Na salát potřebujeme:
- římský salát
- 3 - 4 kuřecí prsa
- parmigiano reggiano
- šťáva z 1 citrońu
- olivový olej
Na zálivku potřebujeme:
- 2 žloutky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 5 ks ančoviček (cca 50 g)
- šťáva z 1 citrónu
- 1 větší česnek
- 75 g parmazánu
- 1 lžíce vody
Na krutony potřebujeme:
- světlý křupavý chleba / bageta
- olivový olej
- čerstvě strohaný parmazán
Postup:
1) Kůrky od chleba odkrojte a vnitřek nakrájejte na cca 2 cm kostky. Rozpalte si pánev a nalijte na ni asi 2 lžíce olivového oleje. Přidejte nakrájený světlý chléb a opečte dozlatova. Nakonec přidejte 2 lžíce čerstvě strouhaného parmezánu. Odendejte z plotny a nechte stranou.
2) Na dresink smíchejte žloutky s hořčicí a vinným octem a prošlehejte metličkou. Poté tenkým pramínkem přilévejte extra panenský olivový olej dokud směs nebude krásně světlá a hustá.
3) Přidejte najemno nasekané ančovičky a česnek (já si vždy smíchám trochu soli s česnekem, na prkénku ho utřu nožem, poté přidám ančovičky a utřu skoro na pastu).
4) Promíchejte a přidejte parmazán, citrónovou šťávu a trošku vody. Vyšlehejte do krémové konzistence.
5) Římský salát nakrájejte na větší kusy a ve větší míse smíchejte s citrónovou šťávou a polovinou dresinku. Přidejte krutony a promíchejte.
6) Přendejte do čisté servírovací mísy – mě okouzlila tato mísa z Butlers, takže jsem zvolila tu! Salát nakonec posypte čerstvě strouhaným parmezánem.
7) Kuřecí prsíčka pokojové teploty osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a upečte na grilu rozpáleném na 200 stupňů. Nejdříve z jedné strany dokud se maso samo neodlepí do grilu a poté i z druhé strany.
8) Až budou mít vnitřní teplotu 75 stupňů (grilování trvá asi 10 minut), vyndejte je a nechte odpočinout cca 5 minut.
9) Poté prsa nafilírujte – nakrájejte na tenté plátky (přes vlas) a v malé mističce servírujte vedle salátu, aby si každý nandal kolik chce. Polijte zbytkem dresniku.
Dobrou chuť.
###TIP###
Místo kuřecího masa, můžete použít i lososa nebo krevety a na závěr vyzkoušejte doladit ještě opraženou slaninou. Servírujte vždy perfektně vychlazení a dokonale křupavý.