Meruňková limonáda s rozmarýnem
2024. 12. 12. | Tereza
Lokální šťavnaté ovoce, výrazná chuť rozmarýnu a barevná kombinace jedlých květu - seznamte se s meruňkovou limonádou, která vynese Vaše chuťové pohárky do nebes!
Na recept potřebujeme:
- 2 kg meruněk
- cukrový rozvar (150 g cukru, 180 g vody)
- 30 g rozmarýnu
- šťáva z 1 citrónu
- rozmarýn a jedlé květy na ozdobu
- led
Postup:
1) Nejdříve si připravte cukrový rozvar. Do pánve nasypte cukr a přilijte vodu.
2) Na vysokém plameni přiveďte k varu a nechte 4 - 5 minut bublat do sirupovité konzistence (opravdu stačí max. 5 minut, sirup nemusí být příliš hustý). Mělo by Vám vzniknout kolem 150 ml sirupu, který nechte vychladit.
3) Meruňky omyjte, vypeckujte a pokapejte šťávou z citrónu.
4) Otrhejte lístky ze 2 snítek rozmarýnu a rozmixujte do kašovité konzistence. Přimíchejte zchladlý sirup a zbylý rozmarýn svažte kuchyňským provázkem.
5) Do nádoby KILNER postupně nalijte meruňkovou směs a dolijte vodou do 3/4 nádoby nebo dle chuti.
6) Rozmarýn ovažte kolem hrdla tak, aby se máčel v limonádě. Nakonec přidejte led.
7) Do skleniček navrstvěte led, snítku rozmarýnu, ozdobte jedlými květy a můžete servírovat.
Příjemné osvěžení!
###TIP###
Vyzkoušeli jste již použití jedlých květů? Pokud ještě ne, meruňková limonáda je na jejich použití úplně ideální - v mžiku ji ozvláštní netradičním způsobem a rozzáří všemi barvami.