Připraveno ve spolupráci s Chefparade.cz

Tarte Tatin


Tarte Tatin Dezert

Obrácený jablečný koláč

Obrácený koláč s jablky, který je zvláštní tím, že se peče těstem nahoru.

50 MIN PORCE 5

Tarte Tatin

Na recept potřebujeme:

  • 4-5 ks větších jablek Granny Smith
  • 7 lž. cukru
  • 20 g másla na vymazání formy
  • 220 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 50 ml vody
  • 1 špetka soli

Postup:

1) Mouku se špetkou soli a máslem zpracujte rukama do konzistence drobenky, poté postupně přidávejte žloutek rozmíchaný s vodou.

2) Po dosažení pevné konzistence zabalte těsto do potravinové folie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.

3) Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky.

4) Na dno koláčové formy vložte pečící papír, pomažte jej máslem a ozdobně překryjte nakrájenými jablky.

5) Odpočinuté těsto rozválejte na cca 0,5 cm silný plát, ze kterého vyřízněte požadovaný tvar tak, aby pasoval přímo do koláčové formy. Těsto několikrát propíchněte vidličkou, aby se na něm v průběhu pečení netvořily vzduchové bubliny.

Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 170°C.

Ještě horký koláč překlopte na velký talíř, nechte 15 minut chladnout a rozkrojte na osminy.

Podávejte samotné, s vanilkovou zmrzlinou, nebo skořicovým krémem.

Další varianta: Na místo jablek můžete použít jakékoliv ovoce. Oblíbené jsou hrušky a broskve, ovšem i slaná verze koláče je především v Alsasku velmi populární.

 

TIP

Skořicový krém:

  • 300 ml šlehačky
  • 70 g tvarohu
  • 1 lžíce skořice
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup: Všechny ingredience smíchejte a vyšlehejte v pevný krém.

 



Související produkty: