Zahradničení s Butlers krok za krokem


2024. 4. 19. | Tereza

Zahradničení s Butlers krok za krokem

Jarní refresh interiéru. Proměňte váš domov v zelenou oázu plnou pokojovek ve stylu urban jungle.

TIPY NA PĚSTOVÁNÍ ZELENĚ U VÁS DOMA A BEZ NÁMAHY

Pěstování zeleně dělá dobře – na srdci, na duši, zkrátka z jakéhokoliv ohledu. Zlepšíte klima v místnosti, probudíte domov k životu, krásně prostor dozdobíte a v neposlední řadě si okamžitě zvednete náladu. Není divu, že se tak rádi těmito zelenými multi-talenty obklopujeme. Ale co dělat, když jste nebyli až tak obdařeni zahrádkářským umem? Zaprvé nepropadat panice, a poté klikněte na náš Butlers návod k pěstování rostlin.

Níže se sami přesvědčíte, jak snadné a nenáročné je trendy pěstování pokojových rostlin. Takže připravit květináče a jde se na věc!

#1 TRENDY ROSTLINY A POKOJOVKY

 

Opuncie, tchýnin jazyk, monstera, modlivka, chinese money plant – některé z těchto názvů pokojových rostlin nebo jejich latinské pojmenování jste již určitě tu a tam zaslechli. Přeci jen se tu jedná o aktuálně nejoblíbenější pokojové rostliny.

Že už jsou i mezi pokojovými rostlinami trendy souvisí s aktuálním boomem stylu bytového stylingu Urban Jungle. V takovém interiéru hraje hlavní roli čerstvá zeleň, která je považována zároveň i za talisman přinášející štěstí. Takže čím víc zeleně a přirozené krásy, tím lépe.

Oproti běžným bytovým doplňkům musíme naše zelené rostlinky řádně udržovat a pečovat o ně. Jinak dobře neporostou ani nepokvetou a vašemu domovu nebudou tolik prospěšné, jak jste očekávali. Ne všechny pokojové rostliny jsou navíc jednoduché na pěstování. Existují ale i druhy, které nevyžadují téměř žádnou péči a mohou si je tak pořídit domů i úplní začátečníci zahrádkáři. Tak například Pilea (Chinese Money Plant), Monstera nebo taková Klusia.  

Z latinské Ameriky pocházející Klusie (Clusia) a Filodendron (Monstera). Obě rostliny upřednostňují světlé a teplé prostředí. Neměly by být přehnaně zalévány. K úplnému vysychání by však zvláště u Klusie docházet nemělo. Na období dovolených pro vás máme k Filodendronu žhavý tip! Pokud není zálivka na delší čas možná, můžete typické ve vzduchu volně rostoucí kořeny Monstery ponořit do větší nádoby s vodou.

Abychom zajistili rostlinám dostatečný přísun světla, doporučujeme čas od času setřít prach z listů odvápněnou vodou a sem tam listy i touto vodou postříkat. Aby Monstera dobře rostla, potřebuje navíc hodně prostoru a ideálně jednou za rok přesadit.  

Světlo a teplo dělá dobře i Pilee (neboli chinese money plant). Pilea je výslovně stabilní a nenáročná pokojová rostlina, která potřebuje řádně zalévat přímo do substrátu. Často rostlinu otáčejte, aby se jí dostalo všude a rovnoměrně hodně slunečního světla.  

Mimochodem: zemina u pokojových rostlin občas chytne plíseň, to není nic zvláštního, nicméně by se to nemělo nechat bez povšimnutí. Plísně jsou navíc pro lidi s narušeným imunním systémem nebo chronickým onemocněním dýchacích cest škodlivé. Plíseň ubírá rostlině důležité živiny a škodí tak i rostlině samotné. V takovém případě pomůže jen přesazení a do budoucna kontrolovat, že není rostlina přelitá.

#2 SUKULENTY A KAKTUSY

Jste nadšení téměř do všeho, jen zahradničení vám nic moc neříká? Pak jsou pro vás sukulenty a kaktusy jako stvořené! Tlustolisté a šťavnaté sukulenty a pichlavé kaktusy se totiž vykytují i na těch nejpustějších, nejnepříjemnějších a nejsušších místech celé planety. Méně péče už snad ani nejde. Většina druhů upřednostňuje světlé a teplé místo. Částečně zastíněný prostor při příjemné pokojové teplotě je ideální.

Protože jsou z přírody zvyklí na nedostatek vody, vystačí si i s opravdu malým množstvím, takže své intervaly zalévání pojměte opravdu ze široka. Na jaře a na podzim byste však tyto pouštní rostliny měli každé čtyři týdny pohnojit. Přesazovat doporučujeme nejpozději každý 3. až 4. rok.

#3 TILANDSIE

Tilandsií, které patří do čeledi broméliovitých, existuje více než 550 druhů. Jejich domovem je celá Jižní Amerika a rozdělují se na druhy šedé a zelené. Jejich květ zapůsobí krásnými, zářivými okvětními lístky – abyste je však viděli, budete muset čekat i několik let. Většina druhů tilandsií roste jako epifyty na jiných rostlinách, stromech nebo skalách. Nepotřebují žádný substrát, ale potřebné živiny a vlhkost čerpají svými listy ze vzduchu a deště.

Aktuálně jsou tilandsie coby exotické, fascinující a okrasné vzdušné rostliny v kurzu všech trendů bytového dekoru. Tilandsie potřebují předmět nebo vytyčený prostor, ke kterému mohou přilnout. Můžete je buď navázat nebo nelepit. K takovému procesu ovšem rozhodně nepoužívejte tavnou pistoli, ale třeba sekundové nebo silikonové lepidlo.

Ale tak úplně bez péče se tilandsie, nebo také známé jako ananasové porosty, neobejdou. Aby tyto rostlinky nezašly, potřebují trochu více než vzduch a lásku. Mnoho druhů potřebuje vysokou vlhkost vzduchu a měly by být denně stříkány odvápněnou vodou. Prospívá jim i slunný či částečně zastíněný prostor.

Kvůli životnímu prostředí prosím dbejte na to, abyste si domů pořídili skutečně jen šlechtěné exempláře! Vzhledem ke zvýšené poptávce a přímému odběru z divoké přírody jsou některé druhy již ohrožené nebo již téměř vymizely. U tilandsií z Butlers však můžete být v tomto ohledu bez starostí. Naše produkty pocházejí z chovných zdrojů, navíc jsou na letištích vždy dobře zkontrolovány a propuštěny ochránci přírody.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat