VE ZNAMENÍ PŘIROZENOSTI


2024. 4. 26. | Tereza

VE ZNAMENÍ PŘIROZENOSTI

Prostřený stůl inspirovaný přírodou. Trend "Natural Living" přivál do našich domovů spoustu přirozené krásy. Inspirujte se tímto novým stylem bydlení.

PROSTŘENÝ STŮL INSPIROVANÝ PŘÍRODOU

Ať už zdravější jídlo, více jízdy na kole nebo produkování méně odpadu: Způsob našeho myšlení, našeho chování a našeho života se během posledních let silně změnil. A to se odrazilo i do téma bydlení. S trendem bytového dekoru „Natural Living“ se naším bytem prohnal čerstvý vítr – a přivál k nám spoustu přirozené krásy. Náš domov se tak promění v místo, kde se můžeme pořádně nadechnout, uvolnit a odpočinout.

I v našich jídelnách a na prostřených stolech se trend Natural Living náležitě promítl, to nazýváme pak následovně: „Natural Dining“. A které nádobí, materiály, tvary a barvy potřebuje Vaše tabule, aby splnila nároky aktuálního trendu a dodala Vašim čtyřem stěnám tu správnou útulnou náladu? To vám prozradíme v našem následujícím článku. 

JÍDELNÍ STŮL JAKO STŘEDOBOD DOMOVA

U jídelního stolu a kolem něj se odehrává život. Setkává se tu rodina a přátele, společně začínají svůj den nebo se uvolní u večeře a vychutnávají zbytek dne. A zde také začnete tvořit přirozený vzhled Vašeho stylového domova.

Dřevo, bambus a ratan jsou materiály číslo jedna pro Váš stůl, sezení i doplňky. Především neopracované dřevo jako je akátové nebo jasanové dřevo vykouzlí příjemnou a se světlem harmonizující atmosféru, ta je přeci pro přirozený vzhled u tabule tolik stěžejní a typická. Nápadné žilkování tento vzhled ještě umocní.

Co se barvy týče, držte se spíše při zemi. Přirozený styl bydlení si přeci zakládá na kombinaci jednoduchých zemitých a písčitých barev, šedé a bílé. Jediným barevným akcentem snad mohou být svěží zelené rostliny, ty přidají prostoru extra porci přírody a přirozenosti.

Pro případ, že dojde na slavnostní příležitost, přidejte jednoduše trochu zlata! Nádherně kontrastuje s jednoduchým přirozeným vzhledem a celému prostoru dodá lesk a šmrnc.

PROŽÍVÁME REVIVAL: NÁDOBÍ VE STYLU 70. A 80. LET

Z jídelního stolu je podium. Dekorace poslouží jako rekvizity. A hvězda večera? No samozřejmě nádobí! V organických tvarech, s přirozenými skvrnkami, jemnými liniemi, individuálními barevnými akcenty, malými nerovnostmi, hranami a okraji: v harmonii s přirozeným trendem interiéru servírujte nádobí vintage vzhledu, které připomíná 70. a 80. léta minulého století, ano, už je opět v kurzu.

O jedinečný nyní oblíbený ručně vyráběný design nádobí se postará takzvaná zrcadlová glazura.  Při této tradiční výrobě se glazura na výrobek nanáší až při druhém vypalování. Výsledek je nepředvídatelný a nelze jej ovlivnit, takže je každý díl nádobí naprostý unikát. Malé nerovnosti jsou zcela přirozené a navíc žádané. Protože „nikdo není dokonalý“ – a to je na tom to krásné.

VÍCE UDRŽITELNOSTI DÍKY PŘIROZENĚJŠÍM A RECYKLOVANÝM MATERIÁLŮM

Udržitelnost hraje u stylu Natural Living a Dining důležitou roli. Tudíž se maximálně využívají především přírodní suroviny a recyklované materiály.

Přirozeně laděná dekorace na stole si vystačí i bez ubrusu. Úplně postačí příbor a nádobí přímo na prostém dřevěném stole. A výhodou je, že tento vzhled podtrhne přirozenost aranžovaných dekorací. Pokud se ovšem nechcete vzdát ubrusu či běhounu na stůl, zvolte raději hrubě tkané látky.  Len je sice náchylnější k pomačkání, ale díky tomu je představitelem autentického přirozeného šarmu. Především v jemných barvách, jako například v béžové, nabízí dokonalý podklad pro Vaši přírodou inspirovanou dekoraci.

Ať už s ubrusem nebo bez, prostírání a podtácky ochrání před skvrnami jak ubrus, tak i stůl a navíc propůjčí celému vzhledu efektní šmrnc. Můžete vybrat klasiku z bavlny či filcu. Ale i juta, mořská tráva, ratan nebo méně známá rafie získávána z palmových listů budou působivým doplňkem Vaší Natural Dining tabule.  

Dekorace z dřeva krásně ladí s nádobím v tradičním hrnčířském stylu a s přirozeně vyhlížejícím ubrusem. Klidně kombinujte různé druhy dřeva, co třeba světlé akátové dřevo spolu s tmavým mangovníkem v antickém vzhledu. Vznikají tak působivé kontrasty.

V interiérovém odvětví se nyní dříve než jindy materiál recykluje. Tímto způsobem mohou dostat zdánlivě bezcenné věci nový život. Právě papír, ale i sklo lze úžasně recyklovat. Láhve od vína a džbány vyrobené ze starého skla, se lesknou v lehce nazelenalém tónu a tu a tam se objeví malinkaté bublinky. To je stylovka!

V zásadě platí u stylu Natual Dining základní pravidlo: Vše, co nám příroda skýtá, lze použít jako dekoraci. Hitem jsou nyní i trávy, chomáče, větvičky a sušené květiny. Propůjčí prostřenému stolu nuance původních krás přírody. Tak popusťte uzdu Vaší fantazii. To nejkrásnější na přírodní dekoraci je, že ji můžete využít snad úplně všude, jednoduše splyne s okolím.

 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat