LEKCE O SKLENICÍCH


2024. 4. 20. | admin

LEKCE O SKLENICÍCH

Naše příručka o sklenicích Vám prozradí co všechno, se vlastně skrývá pod různými tvary sklenic. 

KTEROU SKLENICI PRO DANÝ NÁPOJ ZVOLIT?

Cheers, Prost a Salute! K výborné večeři nebo vydařené party to zkrátka patří, společně si připít – nezáleží na tom, jestli alko nebo nealko nápojem, to jediné důležité je důvod k pořádné oslavě. Dobrý hostitel se postará nejen o to, aby sklenky nikdy nezely prázdnotou, ale i o to, že se k danému chodu podává i drink ve správné sklenici. Ale na co dávat pozor, když podáváte různé nápoje? A jak to vlastně je s těmi sklenicemi na červené a bílé víno?

Odpovědi na tyto otázky a spoustu dalších tipů k nauce o sklenkách a nápojích dostanete v našem průvodci sklenicemi!

Červené nebo bílé? Se správnou číší Vám zachutná (téměř) každé víno!

SKLENICE NA VÍNO – VE SPRÁVNÉ SKLENICI SE SKRÝVÁ PLNÉ AROMA

Je libo k večeři kvalitní víno?  Ale ovšem! Jestli zvolíte červené nebo raději bílé, záleží na druhu pokrmu a osobních preferencí. Na víno jsou určené sklenice s dlouhou stopkou a oblým pohárem. A i když občas vypadají číše na bílé a červené víno stejně, jsou přesto tvarovány každá tak trochu jinak, stejně jako u hesla „Same same, but different!“. Podíváte-li se pořádně, rozpoznáte ty drobné rozdíly.

SKLENKY NA ČERVENÉ VÍNO S BAŇATÝM POHÁREM

Červené víno potřebuje vzduch, aby dýchalo. V baňatém poháru se širším otvorem je spousta místa na čerstvý vzduch a s Vašim oblíbeným vínem v něm můžete snadněji kroužit. Tak se voňavé aroma vína plně rozvine a najde si rychleji svou cestu k Vašim ústům. Dobrým a rychlým trikem pro červené víno je jedno jednoduché pravidlo: Čím vyšší je ve víně obsah taninu, tím širší a kulatější by měla být číše.   

   

Baňatá nebo útlá?                                                                 Rozdíly mezi sklenicemi na víno se skrývají v detailu.

SKLENICE NA BÍLÉ VÍNO S MENŠÍM OTVOREM

Servírujete rybu, tak byste správně měli rozlévat bílé víno, že? Dobrá volba! Bílá vína se podávají vychlazená a většinou nepotřebují přísun vzduchu. U tohoto druhu vína je žádoucí co nejdéle jejich stávající aroma zachovat. Sklenky na bílé víno mají často delší stopku než číše na víno červené a i otvor je u nich poněkud užší. Díky tomu pak zůstává šťáva z hroznů déle chladná a vůně bouquetu jen tak nevyprchá. Abyste si i poslední doušek ve sklence vychutnali pěkně zastudena, je pohár sklenic na víno tvarován útle a častěji se dolévá čerstvě otevřená lahev.

Trocha lekce pro Vás: Sklenice na víno se většinou plní jen do jedné třetiny a drží se jen za stopku. Můžete tak s vínem v číši lépe zakroužit a zabráníte tak nežádoucímu ohřívání ušlechtilé hroznové šťávy.

Pozdrav od Velkého Gatsbyho! Díky sklenkám na sekt se stylovým zlatým proužkem na okraji.

SKLENICE NA SEKT A ŠAMPAŇSKÉ – ROZDÍL JE V PERLIVOSTI

Tak co si vyberete, flétnu nebo misku? Tady nejde o hudbu, ani o podávaný pokrm. Co se sklenic týče, hrají tyto dvě varianty hlavní role, takto totiž naservírujete sekt nebo šampaňské s patřičnou dávku stylu. Na nadcházející silvestrovské oslavě zapůsobíte nejlépe ve stylu Velkého Gatsbyho – s elegantním zlatým proužkem na okraji.

   

Hvězda večera nejen na silvestrovské oslavě:                            Sklenky na šampaňské ve tvaru flétny - nebo misky

Úzké sklenice připomínající tvar flétny jsou stejně tak ušlechtilé jako široké sektové sklenky. Ale pozor: Rozdíl je v perlivosti. Zatímco v široké sklence na sekt s velkým otvorem perlivé bublinky rychle vyprchají, v takzvané flétně se začnou tvořit řetízky bublinek a perlivost zůstane déle zachována.

Tip pro Vás: Širokou sklenku na šampaňské využijete v kuchyni častěji, než byste si mysleli. Co takhle při další romantické večeři ve dvou podávat dezert právě v těchto sklenicích? 

Setkáme se u baru! Naše sklenice na koktejly už jen čekají na to, až je brčkem vysrkáte pěkně do dna.

KOKTEJLOVÉ SKLENICE – VÝBAVA PRO HOBBY BARMANA

Barevné a ovocné nebo raději osvěžující a čiré? Někdy je pro nás volba toho pravého koktejlu poněkud složitější, přeci jen existuje tolik druhů a tolik chutí k ochutnávání. A pak má snad každý drink svou vlastní sklenici, jenž určuje také jedinečnost daného nápoje! Martini patří do sklenky na Martini, to je nejspíš jasné a pohár v barvě růžového zlata je určen jen pro Moscow Mule. Vše, co náleží do standartní výbavy profesionálního barmana, není u hobby nadšence v mnoha případech vůbec nutné. Zde postačí i dvě varianty sklenic, které bude plnit na novo a novo, zas a znova. 

   

Protřepat nebo zamíchat?                                                      V těchto sklenicích můžete podávat koktejly barevné i čiré.

Barevné a ovocné drinky s pomeranči, třešničkami a spol. nádherně vyniknou v jednoduchých dlouhých sklenicích, v takových můžete dokonale obdivovat barevné přechody drinku. Do těchto sklenic efektně namícháte i smetanové koktejly jako Piña Colada, díky úzkému otvoru totiž zůstane zachována konzistence, teplota i chuť. Čiré míchané nápoje s větší dávkou promile si nejlépe vychutnáte ledově vychlazené v nižší sklenici. Často nám připadá, že drinky s větším podílem alkoholu, jsou podávány i v menším množství. No konec konců ve vysokých cylindrických sklenicích, nazývaných Tumbler, není tolik lihovin a potřebují ještě místo na pár kostek ledu, Ty dodají někdy až příliš sytému nápoji patřičnou dávku svěžesti.  

Tip na dekoraciČiré nápoje se většinou obejdou bez velkých ozdůbek. K ginu se skvěle hodí snítka rozmarýnu, proužek pomerančové kůry nebo plátek okurky či limetky. 

O velké či malé příležitostné osvěžení se postarají sklenice na limonádu či vodu

SKLENICE NA LIMONÁDU I VODU – DOVOLENO JE VŠE, DLE ZÁLIB A CHUTĚ!

Právě v létě udělá ovocná limonáda, minerálka nebo sklenice čisté vody opravdu dobře a uhasí velkou žízeň. Vlastně ani nezáleží na tom, jestli je sklenice velká nebo malá, úzká či široká. My si však myslíme, že následující dvě varianty vzhledem k jejich praktičnosti velmi uvítáte. 

V horkých dnech, pijete prakticky neustále, ani nestačíte doplňovat sklenice, akorát dolijete a hned zas zeje sklenice prázdnotou. Baňatá sklenice se stylovým zlatým proužkem na okraji pojme opravdu hodně: aniž by to bylo znát, nalejete do ní bez obtíží celý půl litru tekutiny. Díky pozvolně se zužujícímu otvoru perlivé bublinky tak rychle nevyprchají a Vaše oblíbená limonáda tak zůstane déle osvěžující a vychlazená.

   

Jedno je snad nad slunce jasné…                                              ....v létě je dostatek tekutin zcela nezbytný!

Malá, ale šikovná! Aby na další party či nadcházející večeři nikdo nezapomněl průběžně popíjet čistou vody, budou se menší sklenice na dodatečné občerstvení jistě hodit. Dobrý hostitel jistě ví, že na zásobě vody velmi záleží! A navíc při dostatečném přísunu vody Vás kocovina následující den až tak neskolí…  

Ať už červené víno, gin s tonikem nebo raději pomerančová limonáda – s vhodnými sklenicemi se každý nápoj promění v gurmánský zážitek. A s těmi všemi informacemi, co jste z naší lekce o sklenicích získali, máte na další oslavě o téma k diskuzi postaráno. Přejeme Vám hodně zábavy a veselé přípitky!

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat