Vdolky s jahodovou pěnou
2024. 9. 19. | Tereza
Nadýchané vdolečky se slaďoučkými jahodami jsou skvělou variací na oblíbenou klasiku. Ovoce navíc můžete libovolně obměňovat dle sezónnosti a domácích zásob.
Na 10 ks potřebujeme:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- 20 g čerstvého droždí
- 1 PL cukru
- 50 g roztaveného másla
- špetka soli
- kůra z 1 ks bio citrónu
- 1 ČL rumu
- 2 PL moučkového cukru
- 2 PL jahodového džemu do pěny + extra na vdolky
- přepuštěné máslo na smažení
- čerstvé jahody, moučkový cukr a lístky bazalky na ozdobu
Postup:
1) Mléko jemně zahřejte, ale nesmí být vařící, jen vlažné. Přidejte cukr, rozdrobte droždí a nechejte na teplém místě vzejít kvásek. Kdyby náhodou bublinky nevyšly (občas se to stává), použijte sušené droždí. Lepší zachránit kvásek na začátku, jinak vdolky nevykynou.
2) V míse smíchejte mouku, přidejte kvásek, žloutek, rum, citrónovou kůru, špetku soli a začněte těsto míchat. Postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Musí vzniknout vláčné a mírně lepivé těsto. Takže nejprve míchejte několik minut těsto a kdyby bylo příliš lepivé, přidejte trochu mouky, ale zbytečně ji nepřidávejte.
3) Těsto potom přikryjte utěrkou a nechejte kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4) Mezitím si můžete připravit jahodovou pěnu. Ve vodní lázni začněte šlehat bílek. Když se začne tvořit sníh, přidejte postupně cukr a šlehejte do husté pěny. Potom dejte sníh z vodní lázně pryč a přimíchejte džem.
5) Když je těsto vykynuté, vyválejte ho na hloubku přibližně 2 cm a pomocí vykrajovátka nebo skleničky, vykrojte vdolky. Ve středu pomocí vařečky, udělejte prohlubeň a dejte vdolky ještě na 20 minut podkynout. A nezapomeňte je přikrýt, aby nevyschly.
6) Když šišky znovu kynou, dejte přepuštěné máslo do hrnce. Použijte takové množství, aby se vdolky po ponoření nedotýkaly dna. Proto použijte raději menší a užší hrnec než velký. Máslo zahřívejte na mírném plameni, nesmí se rychle rozpálit. Zda je máslo dostatečně zahřáté zjistíte tak, že do hrnce ponoříte vařečku a ono to začne kolem trochu bublat.
7) Do vdolků udělejte před smažením ještě prohlubeň a smažte touto částí dolů do zlatova. Trvá to několik minut. Hrnec na smažení nepřeplňte, smažte tolik kusů na ráz, aby se nedotýkaly.
8) Potom vdolky pomalu vyberte a nechte okapat na papírové utěrce. Nakonec dejte do každého vdolku trochu džemu, pořádnou lžičku jahodové pěny a dozdobte čerstvou jahodou, lístky bazalky a můžete ještě jemně poprášit cukrem.
Dobrou chuť!
###TIP###
Můžete použít jakékoli sezónní ovoce dle chuti, třeba meruňky, třešně nebo maliny.