Vdolky s jahodovou pěnou

Zpět

2. VLNA LETNÍHO VÝPRODEJE AŽ - 60%

Vdolky s jahodovou pěnou Vdolky s jahodami

Nadýchané vdolečky se slaďoučkými jahodami jsou skvělou variací na oblíbenou klasiku. Ovoce navíc můžete libovolně obměňovat dle sezónnosti a domácích zásob.

120 MIN PORCE 10

Vdolky s jahodovou pěnou

Na 10 ks potřebujeme:

 

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 1 vejce
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 PL cukru
  • 50 g roztaveného másla
  • špetka soli
  • kůra z 1 ks bio citrónu
  • 1 ČL rumu
  • 2 PL moučkového cukru
  • 2 PL jahodového džemu do pěny + extra na vdolky
  • přepuštěné máslo na smažení
  • čerstvé jahody, moučkový cukr a lístky bazalky na ozdobu

 

Postup:

1) Mléko jemně zahřejte, ale nesmí být vařící, jen vlažné. Přidejte cukr, rozdrobte droždí a nechejte na teplém místě vzejít kvásek. Kdyby náhodou bublinky nevyšly (občas se to stává), použijte sušené droždí. Lepší zachránit kvásek na začátku, jinak vdolky nevykynou.

2) V míse smíchejte mouku, přidejte kvásek, žloutek, rum, citrónovou kůru, špetku soli a začněte těsto míchat. Postupně přidávejte rozpuštěné máslo. Musí vzniknout vláčné a mírně lepivé těsto. Takže nejprve míchejte několik minut těsto a kdyby bylo příliš lepivé, přidejte trochu mouky, ale zbytečně ji nepřidávejte.

3) Těsto potom přikryjte utěrkou a nechejte kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4) Mezitím si můžete připravit jahodovou pěnu. Ve vodní lázni začněte šlehat bílek. Když se začne tvořit sníh, přidejte postupně cukr a šlehejte do husté pěny. Potom dejte sníh z vodní lázně pryč a přimíchejte džem.

5) Když je těsto vykynuté, vyválejte ho na hloubku přibližně 2 cm a pomocí vykrajovátka nebo skleničky, vykrojte vdolky. Ve středu pomocí vařečky, udělejte prohlubeň a dejte vdolky ještě na 20 minut podkynout. A nezapomeňte je přikrýt, aby nevyschly.

6) Když šišky znovu kynou, dejte přepuštěné máslo do hrnce. Použijte takové množství, aby se vdolky po ponoření nedotýkaly dna. Proto použijte raději menší a užší hrnec než velký. Máslo zahřívejte na mírném plameni, nesmí se rychle rozpálit. Zda je máslo dostatečně zahřáté zjistíte tak, že do hrnce ponoříte vařečku a ono to začne kolem trochu bublat.

7) Do vdolků udělejte před smažením ještě prohlubeň a smažte touto částí dolů do zlatova. Trvá to několik minut. Hrnec na smažení nepřeplňte, smažte tolik kusů na ráz, aby se nedotýkaly.

8) Potom vdolky pomalu vyberte a nechte okapat na papírové utěrce. Nakonec dejte do každého vdolku trochu džemu, pořádnou lžičku jahodové pěny a dozdobte čerstvou jahodou, lístky bazalky a můžete ještě jemně poprášit cukrem.

Dobrou chuť!

 

TIP

Můžete použít jakékoli sezónní ovoce dle chuti, třeba meruňky, třešně nebo maliny.



Související produkty:

| 1 |