Thajské zeleninové kari
2025. 2. 16. | Tereza
Kari patří k těm nejrychlejším pokrmům, který zvládne opravdu každý. Navíc můžete hravě zužitkovat jakoukoli zeleninu, co zrovna potřebujete doma zpracovat.
Na 4 porce potřebujeme:
- 1 PL kokosového oleje
- 3 PL zelené kari pasty
- 1/2 PL strouhaného zázvoru
- 1 PL strouhaného česneku
- 2 menší šalotky
- 400 ml kokosového mléka
- 100 ml zeleninového vývaru
- 1 ČL třtinového cukru
- 1 PL tamarindové omáčky (případně rybí omáčky, když nejste vegan)
- šťáva z 1/2 limetky
- 300 g brokolice (může být i mražená)
- 150 g cizrny z konzervy
- na podávání čerstvé chilli a bylinky jako koriandr
Postup:
1) Na pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek, zázvor a šalotku. Zlehka orestujte než se začne cibule potit, nesmí ovšem zhnědnout.
2) Přidejte kari pastu a opět rychle orestujte. Potom přidejte kokosové mléko, vývar a dochuťte tamarindovou nebo rybí omáčkou, cukrem a limetkovou šťávou. Nechte povařit.
3) Jestli používáte mraženou brokolici, nejprve si ji mírně uvařte. Potom ji na poslední chvíli přidejte do kari omáčky spolu s cizrnou a jen zlehka povařte, aby zůstala hezky křupavá.
4) Před podáváním dochuťte kari čerstvými bylinkami a jako přílohu zvolte jasmínovou rýži.
Dobrou chuť!
###TIP###
Pokud máte rádi jemnější kari, zvolte žlutou kari pastu a do omáčky můžete přidat ještě mrkev a brambory, aby byla sladší.