Thajská zeleninová polévka s medvědím česnekem
2024. 9. 19. | Judit
Konečně tu máme jaro a my pro Vás máme úžasný recept na osvěžující polévku. Bude hodně zeleninová, pikantní, lehce nakyslá, posypaná čerstvým medvědím česnekem a koriandrem…prostě asijská. Nechte se překvapit!
INGREDIENCE (na 4 porce)
2 mrkve
2–3 brambory
2 petržele
3 – 4 kousky řapíkatého celeru
1 cibule
trocha cibule šalotky na posypání
2 stroužky česneku
svazek medvědího česneku
1 lžíce tom yum pasty
2 cm čerstvého zázvoru
1 limetka
sůl
pepř
přibližně 0,5 l vody
trocha oleje
koriandr
POSTUP
Mrkev, celer, tuřín, zázvor a brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na kolečka a česnek na tenké plátky a necháme na troše oleje zesklovatět. Přidáme nakrájenou zeleninu a chvilku orestujeme. Pak směs trochu osolte a opepřete a zalijte vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená. Medvědí česnek nakrájíme a rozdělíme na dvě části, jednu polovinu přidáme vařit do polévky.
Jakmile polévka začne vřít, přidejte velkou lžíci tom yum pasty a dobře promíchejte. Nechte dusit asi 10-12 minut. Není třeba polévku dlouho vařit, zelenina má zůstat křupavá.
Posypeme zbylým medvědím česnekem, čerstvým koriandrem a nakrájenou šalotkou a přidáme plátek limetky.
Dobrou chuť!