Salát z quinoy s chřestem a jahodami


2024. 4. 26. | Judit

Salát z quinoy s chřestem a jahodami


Můj květnový recept #kitchenstories je opravdu jarní, možná spíše letní: konečně je tu sezóna chřestu a jahod. Z těchto surovin si můžete připravit výborný zdravý a sytý salát. Dá se podávat jako salát nebo příloha, ale taky jako hlavní jídlo.

 

NA 2 VĚTŠÍ PORCE BUDETE POTŘEBOVAT:


1 svazek zeleného chřestu

250 g čerstvých jahod

150 g vařené quinoy

100 g měkkého kozího sýra

50 g másla

1 lžíce medu

Olivový olej

krémový balzamikový ocet

sůl

pepř

čerstvé lístky bazalky podle chuti



POSTUP

Quinou propláchněte, dolijte tolik vody, tak aby byla zcela ponořená ve vodě a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 12-15 minut. Mezitím omyjte chřest a jahody.




Chřest není třeba loupat, stačí odlomit stonky (nevyhazujte je, jsou výborné do krémové polévky nebo zeleninového vývaru). Pak je podélně rozkrojte a dál nakrájejte na tenké "stužky". Můžete k tomu použít také škrabku na zeleninu. Kromě zeleného chřestu můžete použít i fialový, díky němuž byl pokrm opravdu zajímavý a ještě barevnější. Zkuste ho koupit na farmářských trzích.



Obvykle chřest povařím, pak ho nechám 2-3 minuty stát ve vroucí vodě, scedím a několik minut smažím na másle. Chřest nevařte ani nesmažte zbytečně dlouho, jedině tak bude opravdu jemný.

Mezitím nakrájejte omyté jahody.

Vše smíchejte ve velké mísy, jednotlivé ingredience mohou být vlažné (quinoa, chřest) nebo úplně studené. Ve sklenici vyšlehejte olivový olej, balzamikový ocet a med na zálivku a přelijte jimi salát. Dobře promíchejte, posypte kozím sýrem a ozdobte lístky čerstvé bazalky. Nebo můžete salát podávat se ztraceným vejcem či grilovanými kuřecími prsíčky.

Dobrou chuť!

 

 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat