Řepa s balzamikovým octem a krémovou pohankou


2024. 4. 19. | Judit

Řepa s balzamikovým octem a krémovou pohankou


Řepa je velmi všestranná a super zdravá ingredience, která je naštěstí na trhu stále dostupná. Je to jedna z mých oblíbených zimních zelenin a v tomto období připravuji tento salát velmi často. Hodí se perfektně jako příloha, ať už samostatně, studená a nebo teplá.

 

INGREDIENCE

Řepa

3-4 větší řepy

2 středně velká jablka

100 gramů sušených brusinek

3 polévkové lžíce medu

Balzamikový ocet nebo krémový balzamikový ocet

Trochu vody

 

Krémová pohanka

250 gramů pohanky

1 dl kokosové smetany

Sůl

Koření


PŘÍPRAVA


Řepu očistíme a dáme ještě v celku zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 45 minut. Když vychladne, tak jí nakrájíme na kostky.

Jablka umyjeme, oloupeme a také nakrájíme na kostky.

V hrnci ohřejte trochu medu, poté do něj zamíchejte kostky řepy a trochu promíchejte. Nalijte balzamikový ocet a potom přidejte sušené brusinky. Opět trochu promíchejte a přidejte jablka. Vaříme pod pokličkou několik minut, poté odkryjte a míchejte , dokud nezískáte lepkavou krémovou texturu. V případě potřeby můžete přidat trochu vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

Pohanku povaříme 15-20 minut, přidáme kokosovou smetanu a tyčovým mixérem rozmixujeme na krémovou směs, osolíme a okořeníme.

Podávejte s čerstvou rukolou, kešu oříšky, pár kapkami olivového oleje – jestli nejste vegan, tak můžete ještě navrch přidat čerstvý kozí sýr. 

Dobrou chuť !





Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat