Řepa s balzamikovým octem a krémovou pohankou
2024. 9. 10. | Judit
Řepa je velmi všestranná a super zdravá ingredience, která je naštěstí na trhu stále dostupná. Je to jedna z mých oblíbených zimních zelenin a v tomto období připravuji tento salát velmi často. Hodí se perfektně jako příloha, ať už samostatně, studená a nebo teplá.
INGREDIENCE
Řepa
3-4 větší řepy
2 středně velká jablka
100 gramů sušených brusinek
3 polévkové lžíce medu
Balzamikový ocet nebo krémový balzamikový ocet
Trochu vody
Krémová pohanka
250 gramů pohanky
1 dl kokosové smetany
Sůl
Koření
PŘÍPRAVA
Řepu očistíme a dáme ještě v celku zapéct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 45 minut. Když vychladne, tak jí nakrájíme na kostky.
Jablka umyjeme, oloupeme a také nakrájíme na kostky.
V hrnci ohřejte trochu medu, poté do něj zamíchejte kostky řepy a trochu promíchejte. Nalijte balzamikový ocet a potom přidejte sušené brusinky. Opět trochu promíchejte a přidejte jablka. Vaříme pod pokličkou několik minut, poté odkryjte a míchejte , dokud nezískáte lepkavou krémovou texturu. V případě potřeby můžete přidat trochu vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Pohanku povaříme 15-20 minut, přidáme kokosovou smetanu a tyčovým mixérem rozmixujeme na krémovou směs, osolíme a okořeníme.
Podávejte s čerstvou rukolou, kešu oříšky, pár kapkami olivového oleje – jestli nejste vegan, tak můžete ještě navrch přidat čerstvý kozí sýr.
Dobrou chuť !