Nejkřehčí linecké


2024. 3. 29. | Markéta

Nejkřehčí linecké


Základ úspěchu nejkřehčího a jemného lineckého jsou: použít jen žloutky místo celých vajec, mít dobré máslo, nepřidávat zbytečně mouku navíc a dodržet postup. A nějaké tipy navíc najdete i v postupu.

Budete potřebovat

210 g hladké mouky

140 g másla

70 g cukru moučka

2 žloutky

1 lžíce rumu 

(můžete i různě ovonět, např. lžička citronové kůry, nastrouaná tonka fazole, sušená vanilka nebo lusk, koření,....)



Postup


Do misky odvážíme mouku, cukr moučka a nakrájené studené máslo. Prsty mneme těsto (nebo v robotu K metla), jako bychom tvořili drobenku. Následně přidáme zbytek surovin - žloutky, rum (případně ještě něco na ovonění) a rychle spojíme v těsto. Přemístíme na vál či silikonovou podložku a po částech vždy přejedeme kousek těsta směrem od sebe hranou ruky. Tímto způsobem se budou tvořit takové pláty, ve kterých se dokonale spojí ingredience. Poté rychle spojíme do silnějšího obdélníku, zatáhneme do potravinářské fólie a necháme dvě hodiny nebo přes noc v lednici.

Po vychlazení těsta necháme nejdříve chvíli povolit a vyválíme na co nejméně pomoučeném vále (nebo mezi listy pečícího papíru) na plát o síle cca 3 mm. Vykrajujeme oblíbené tvary, v každém druhém uděláme ještě výkroj uprostřed, ale až na plechu, aby se horní díl nedeformoval přenosem. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem nebo na perforované podložce na 175°, cca 6 minut dle trouby, jakmile začnou růžovět okraje, plech vytáhneme.

Vychladlé plné tvary potřeme zrubu marmeládou, tvary s výkrojem nejprve obtiskneme v misce s moučkovým cukrem (nebo pocukrujeme hromadně na plechu) a poté přitiskneme na tvar potřený marmeládou. Skladujeme nejlépe v plechových krabičkách vyložené potravinářskou folii (ubrousky ne, vysušují cukroví) v chladu.


 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat