Mazancové dvoubarevné věnečky
2024. 12. 10. | Markéta
Budete potřebovat
450 g hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání (30%+)
20 g droždí
70 g cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky + jedno vejce
100 g změklého másla
špetka soli
1 a půl lžíce holandského kakaa
Postup
Do vlažné smetany rozdrobíme čerstvé droždí, přimícháme lžičku cukru, zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 10 minut odstát, aby vzešel kvásek.
Mezitím si do misky odvážíme mouku, po okrajích ji posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, přelijeme vzešlý kvásek, zbylou část cukru, vanilkový cukr, vajíčka a začneme od středu míchat.
Vzápětí přidáme i nakrájené změklé máslo (nebo nastrouhané). Ze všech ingrediencí řádně vymísíme nelepivé těsto, neměla by být potřeba přidávat mouku.
Polovinu těsta dáme kynout do jiné misky a do zbylého těsta ještě přimícháme kakao. Oboje přikryjeme potravinářskou folii nebo mokrou utěrkou a necháme 90 minut kynout (neurychlovat).
Poté těsta přemístíme na vál. Každé rozdělíme na 10 dílků (můžete i rozvážit) a vytvoříme hady dlouhé cca 22 cm. Vždy protočte mezi sebou světlý a kakaový váleček, pak spojte do kruhu a přimáčkněte konce. Vzniklých deset věnečků skládejte s rozestupy na dva plechy vyložené pečicím papírem.
Přikryjte ještě na cca 15 minut potravinářskou folii, pak rozehřejte troubu na 175 °C.
Věnečky potřete rozšlehaným žloutkem s lžící vody a posypte mandlovými lupínky. Pečte cca 20-30 minut, dozlatova a propečena.
Po vytažení z trouby ihned potřete předem rozpuštěným máslem pomocí mašlovačky (můžete přidat i trochu medu nebo rumu). A podáváme. Nejlepší jsou ještě vlažné, s máslem a marmeládou, nebo našlehaným tvarohem a marmeládou.
Dobrou chuť!