Jahodový koláč


2024. 10. 3. | Tereza

Jahodový koláč

Rychlý a jednoduchý jahodový koláč s drobenkou je jako stvořený k víkendovému kafíčku. Už se vám sbíhají sliny?

Na 1 ks potřebujeme:

 

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 175 ml rostlinného mléka (pokud použijete kravské dejte 200 ml)
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 15 g čerstvého droždí
  • 75 ml řepkového oleje
  • špetka soli

 

Posyp a drobenka:

  • 60 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 500 g čerstvých jahod

 

Postup:

1) V misce smíchejte mouky s cukrem. Udělejte uprostřed díru, do které přidejte mírně teplé mléko a rozdrobte droždí. Pomocí lžíce droždí zamíchejte.

2) Přidejte žloutek, olej a sůl a dobře zamíchejte. Ideálně vařečkou. Vznikne takové hustší těsto, které pomocí vařečky přeneste na vymazaný plech na pečení.

3) Na konečky prstů si dejte trochu oleje a pomocí prstů těsto rozmačkejte po celém plechu. Jde to zcela jednoduše.

4) Jahody si nakrájejte na menší kousky a rovnoměrně rozprostřete na těsto.

5) Nakonec smíchejte všechny suroviny na drobenku a posypte celý koláč.

6) Pečte ho ve vyhřáté troubě na 175 stupňů asi 30 minut, dokud celý nezezlátne.

 

Dobrou chuť!

 

###TIP###

Můžete použít jakékoli sezónní ovoce dle chuti, třeba meruňky, rybíz, třešně nebo maliny.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat