Jahodový koláč
2024. 10. 3. | Tereza
Rychlý a jednoduchý jahodový koláč s drobenkou je jako stvořený k víkendovému kafíčku. Už se vám sbíhají sliny?
Na 1 ks potřebujeme:
Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 175 ml rostlinného mléka (pokud použijete kravské dejte 200 ml)
- 60 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 15 g čerstvého droždí
- 75 ml řepkového oleje
- špetka soli
Posyp a drobenka:
- 60 g másla
- 90 g moučkového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 500 g čerstvých jahod
Postup:
1) V misce smíchejte mouky s cukrem. Udělejte uprostřed díru, do které přidejte mírně teplé mléko a rozdrobte droždí. Pomocí lžíce droždí zamíchejte.
2) Přidejte žloutek, olej a sůl a dobře zamíchejte. Ideálně vařečkou. Vznikne takové hustší těsto, které pomocí vařečky přeneste na vymazaný plech na pečení.
3) Na konečky prstů si dejte trochu oleje a pomocí prstů těsto rozmačkejte po celém plechu. Jde to zcela jednoduše.
4) Jahody si nakrájejte na menší kousky a rovnoměrně rozprostřete na těsto.
5) Nakonec smíchejte všechny suroviny na drobenku a posypte celý koláč.
6) Pečte ho ve vyhřáté troubě na 175 stupňů asi 30 minut, dokud celý nezezlátne.
Dobrou chuť!
###TIP###
Můžete použít jakékoli sezónní ovoce dle chuti, třeba meruňky, rybíz, třešně nebo maliny.