Jahodový koláč


Jahodový koláč

Na 1 ks potřebujeme:

 

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 175 ml rostlinného mléka (pokud použijete kravské dejte 200 ml)
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 15 g čerstvého droždí
  • 75 ml řepkového oleje
  • špetka soli

 

Posyp a drobenka:

  • 60 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 500 g čerstvých jahod

 

Postup:

1) V misce smíchejte mouky s cukrem. Udělejte uprostřed díru, do které přidejte mírně teplé mléko a rozdrobte droždí. Pomocí lžíce droždí zamíchejte.

2) Přidejte žloutek, olej a sůl a dobře zamíchejte. Ideálně vařečkou. Vznikne takové hustší těsto, které pomocí vařečky přeneste na vymazaný plech na pečení.

3) Na konečky prstů si dejte trochu oleje a pomocí prstů těsto rozmačkejte po celém plechu. Jde to zcela jednoduše.

4) Jahody si nakrájejte na menší kousky a rovnoměrně rozprostřete na těsto.

5) Nakonec smíchejte všechny suroviny na drobenku a posypte celý koláč.

6) Pečte ho ve vyhřáté troubě na 175 stupňů asi 30 minut, dokud celý nezezlátne.

 

Dobrou chuť!

 

Můžete použít jakékoli sezónní ovoce dle chuti, třeba meruňky, rybíz, třešně nebo maliny.



Galerie

Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat