Jablkový koláč
2024. 12. 2. | Markéta
Budeme potřebovat
250 g polohrubé mouky
3 vejce
100 g zakysané smetany
1 kypřicí prášek
150 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla
1 lžička skořice
špetka soli
4 malá jablka
Postup
V míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny (cca 10 minut), přišlehneme rozpuštěné vychladlé máslo a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a špetkou soli (přidávám ještě skořici nebo vanilku, aby to pěkně provoněla).
Rozehřejeme troubu na 175 °C. Těsto přendáme do máslem vymazané a polohrubou moukou nebo krupicí vysypané formy na koláč nebo pekáčku. Lehce vtlačíme oloupaná jablka překrojená napůl a ještě na silnější proužky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 minut. Jakmile začne zlátnout shora, zkusíme propečenost špejlí a máme hotovo. Necháme vychladnout, kdo chce, tak si i pocukruje nebo posype oříšky. Můžete pak ještě dozdobit při servírování rozehřátou lotuskovkou, karamelem, našlehaným tvarohem,...co máte rádi. :-)