Jablkový koláč


2024. 12. 2. | Markéta

Jablkový koláč


Budeme potřebovat

250 g polohrubé mouky

3 vejce

100 g zakysané smetany

1 kypřicí prášek

150 g cukru

1 vanilkový cukr

100 g másla

1 lžička skořice

špetka soli

4 malá jablka

 

Postup

V míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny (cca 10 minut), přišlehneme rozpuštěné vychladlé máslo a zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a špetkou soli (přidávám ještě skořici nebo vanilku, aby to pěkně provoněla).

Rozehřejeme troubu na 175 °C. Těsto přendáme do máslem vymazané a polohrubou moukou nebo krupicí vysypané formy na koláč nebo pekáčku. Lehce vtlačíme oloupaná jablka překrojená napůl a ještě na silnější proužky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 minut. Jakmile začne zlátnout shora, zkusíme propečenost špejlí a máme hotovo. Necháme vychladnout, kdo chce, tak si i pocukruje nebo posype oříšky. Můžete pak ještě dozdobit při servírování rozehřátou lotuskovkou, karamelem, našlehaným tvarohem,...co máte rádi. :-) 

 

 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat