Estonský kringel


2024. 4. 19. | Markéta

Estonský kringel



Budete potřebovat

 

Těsto:
300 g hladké mouky
100 ml mléka
1/2 sáčku sušeného droždí
2 žloutky
100 g změklého másla
špetka soli
2 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
lžička skořice

 

Náplň:
95 g másla
145 g cukru krupice
85 g čokolády (70%)
35 g kakaa
(případně 100 g lískových ořechů)

 

Do mísy odvážíme mouku, přidáme půl sáčku sušeného droždí, cukr, vanilkový cukr, špetku soli, skořici, žloutky a vlažné mléko. Promíchneme a přidáme také změklé máslo. Vymísíme v hladké nelepivé těsto. Přikryjeme potravinářskou fólii a necháme 90 minut kynout při pokojové teplotě.

Mezitím si připravíme náplň. V rendlíku nebo vodní lázni rozpustíme 95 g másla, vypneme sporák a přidáme 145 g cukru. Necháme rozpustit, odstavíme z plotny, přisypeme 85 g čokolády (70%), rozpustit a vmíchat 35 g kakaa. Odstavit, nechat vychladnout. 

Vykynuté těsto rozválíme na tenký obdélníkový plát a potřeme vrstvou náplně. Klidně ochutnejte, je jí dost a je úžasná. Můžete také posypat nasekanými lískovými ořechy.

Na delší straně začneme rolovat co nejtenčí roládu, snažíme se utahovat, vznikne pevně smotaný váleček. Ostrým nožem nebo kartou váleček rozřízneme podélně napůl. Vzniklé dva prameny obmotáváme kolem sebe, jako provaz a konce spojíme na plechu vyloženém pečicím papírem do kruhu. Necháme ještě cca 40 minut dokynout. Zapneme troubu na 175 °C. Vykynutý kringel pečeme ve vyhřáté troubě cca 175 °C zhruba 35 minut. Pokud nám trouba hodně připéká shora, přikryjeme po zezlátnutí kringel alobalem, aby se nepřipaloval do konce doby pečení. Po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem (2 lžíce) s medem (2 lžíce). Necháme takto vychladnout, poté krájíme a servírujeme. Nejlepší je ještě lehce vlažná.

 

 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat