Tipy pro pěstování balkonových rostlin a výsadbu do květináčů


2024. 4. 23. | admin

Tipy pro pěstování balkonových rostlin a výsadbu do květináčů

Ahoj, jaro! Rostliny, květiny a bylinky oživí domov ve stylových květináčích ZINC.

 

Zabořit ruce do studené hlíny, vůně čerstvé zeleně a hlíz, z nichž brzy vyraší první květy a výhonky: I bez vlastní zahrady si můžete doma vytvořit kousek přírody. Od květináčů po malé záhony v truhlících, od polic po rostlinné žebříky pro vertikální zahradničení: i ten nejmenší balkon může na jaře ožít barevnými květinami a zazelenat se třeba bylinkami! 

Náš návod krok za krokem vám ukáže, na co si dát při pěstování balkonových květin pozor a jak nejlépe postupovat.

 

SPRÁVNÝ ČAS NA VÝSADBU

Kuchyňské bylinky ze supermarketu je třeba ihned po zakoupení přesadit. Na balkoně upoutají pozornost modré hyacinty a žluté primulky.

Každý balkonový zahradník má trochu jiné postupy. Někdo začíná s výsadbou drobných cibulovin na podzim, jiný o výsadbě na balkoně uvažuje až s prvními mírnými jarními teplotami. Správná doba pro výsadbu samozřejmě závisí také na samotných rostlinách. Zatímco v létě kvetoucí rostliny je nejvhodnější vysazovat do truhlíků nebo malých květináčů v dubnu, růže lze vysazovat v říjnu stejně jako v březnu.

Ať už si vyberete jakékoliv načasování,  radovat se ze zeleně na balkoně je možné po celý rok. Protože v každém správném zahradnictví mají velký výběr krásných a už kvetoucích rostlin, které stačí pouze přesadit a zasadit do květináče. Ani bylinky, ovoce a zeleninu nemusíte sami vysévat. Použijte mladé rostliny a sazenice. Po krátké době je můžete vysadit na záhon nebo do květináče. Bazalku ze supermarketu je naopak třeba přesadit ihned, protože plastové nádoby jsou často příliš malé a mají tendenci rostlinu poškodit. Takto lze váš balkon bez větší námahy proměnit ve vlastní malý zelený a dokonce i jedlý ráj.

Dobré vědět: Na jaře a v létě lze i mnoho pokojových rostlin přestěhovat ven. V prvních 14 dnech však dbejte na to, aby si zelené rostliny pomalu zvykaly na slunce. Příliš mnoho přímého světla může listy spálit.


KROK ZA KROKEM: S ROSTLINAMI NA KVETOUCÍ BALKON



Od módní béžové po pastelově modrou: květináče a květináče z naší řady ZINC přinášejí do domu, na balkon a terasu závan čerstvého vzduchu.

 

PŘÍPRAVA

Na některých balkonech není mnoho místa k vysazování a přesazování, ale to zvládnete nakonec i vevnitř. Na podlahu rozložte starou deku, igelit, který vám zbyl od posledního malování nebo jenom noviny. Díky tomu po výsadbě vše snadno a rychle uklidíte.

 

JAKÉ VYBRAT ROSTLINY?

Klasické balkonové rostliny, jako jsou primulky nebo cibuloviny, například hyacinty a narcisy, se snadno ošetřují a bodují svým barevným vzhledem. Ať už v jednotlivých květináčích na podlaze, v závěsném koši nebo dokonce v podlouhlém truhlíku na balkonové mříži; pokud květiny nebudou vystaveny příliš prudkému slunci, dostane se k nim aspoň trocha stínu a sem tam lehký vánek, nemělo by se nic pokazit.

Na slunné stanoviště se hodí i snadno udržovatelná a jemně vonící levandule, stálezelené dřeviny, jako je zimostráz, svěží hortenzie nebo kuchyňské bylinky, jako je rozmarýn, bazalka a tymián. Pokud opravdu nemáte vůbec nadání pro zahradničení, namíchejte mezi živé rostliny pár umělých květin. 


JAKÉ KVĚTINÁČE PRO ROSTLINY?

Pestrobarevné zinkové květináče hezky vypadají a vydrží i proměnlivé dubnové počasí. Navíc nerezaví, takže si zachovají svou krásnou barvu i ve větru a dešti. Díky odnímatelnému držadlu je lze také snadno odložit nebo zavěsit.

 

KROK 1: UVOLNĚNÍ KOŘENŮ PŘED VÝSADBOU

Opatrně uvolněte kořenové baly, aby lépe rostly.

Před vyjmutím rostliny z plastového květináče zkontrolujte, zda se kořeny již dostaly skrz otvory na dně květináče. V takovém případě kořeny opatrně vytáhněte, aby se nepolámaly. Poté prsty lehce uvolněte kořeny a opatrně oklepejte starou hlínu. Tím se ke kořenovému balu a hlíze dostane čerstvý vzduch a jemné kořeny v nové půdě rychleji zakoření.

 

KROK 2: NASYPTE ZEMINU DO KVĚTINÁČE

 

Čerstvá půda bohatá na živiny poskytuje rostlinám optimální péči.

Nejprve nasypte do květináč čerstvou zeminou a poté do něj umístěte květinu. Kořeny se nedotýkají dna květináče a mají k dispozici měkký a na živiny bohatý substrát. Množství potřebné zeminy závisí na výšce květináče. Mělo by jí však být tolik, aby květiny nebyly v květináči příliš hluboko a květy a listy se mohly rozprostřít.

Důležité: Zemina v květináči již obsahuje mnoho důležitých živin, takže rostliny jsou dobře zásobeny. Po přesazení nebo výsadbě není často nutné další hnojení.



KROK 3: PŘITLAČTE ZEMINU K ROSTLINÁM

Zeminu trochu přitlačte, aby se květiny pevně uchytily.

Nyní dosypte zeminu nad rostlinu tak, aby byla zásobena ze všech stran a shora. U hyacintů nebo narcisů by však cibule neměly být zcela zasypány, mohou trochu vykukovat.

Zeminu je třeba prsty jemně přitlačit, aby rostliny a květy měly pevnou oporu a při větru a počasí se  neohýbaly.



KROK 4: NEZAPOMEŇTE ROSTLINY ZALÉVAT!

Po zaschnutí vrchní vrstvy půdy je nejlepší zalévat konví. Pak se vše krásně zazelená a rozkvete.

Ať už se jedná o balkonové květiny nebo kuchyňské bylinky: jakmile jsou všechny rostliny přesazeny do nového květináče, přichází na řadu zálivka. Rostliny mají nejraději zejména již odstátou vodu z vodovodu. Zalévejte pomalu a dejte si pozor na množství vody, důležité je rostlinu „neutopit“. 

Otvor ve dně květináče umožňuje odtok přebytečné vody, takže nedochází k přemokření. U květináčů bez otvoru dbejte na to, abyste nezalévali příliš mnoho a příliš často, ale pouze tak, aby byla půda dobře zvlhčená.

Malý tip: Bazalku zalévejte zespodu, abyste předešli chorobám, jako jsou houbové infekce. Rozmarýn zase potřebuje v pravidelných intervalech čerstvou vodu z vodovodu, protože na rozdíl od většiny ostatních rostlin potřebuje vápník.

 

 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat