Vanilkový cheesecake s malinovou omáčkou
2024. 12. 2. | Tereza
Sýrový dort neboli cheesecake miluje snad každý. Základem je tučný smetanový sýr a vaše oblíbené sušenky. Nejlépe ale chutná až další den po upečení.
Na korpus potřebujeme:
- 200 g celozrnných sušenek
- 100 g másla
Na náplň potřebujeme:
- 600 g krémového sýra
- 300 g zakysané smetany
- 200 g moučkového cukru
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 2 žloutky
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 125 g smetany na šlehání (100 g)
- maliny na podávání
Postup:
1) Sušenky rozmixujte a přidejte rozpuštěné máslo. Řádně promíchejte a směs vtlačte na dno dortové formy o průměru 20 cm.
2) Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na přibližně 10 minut. Poté nechte vychladnout.
3) Trouby nechte znovu předehřát na 160 °C.
4) V misce smíchejte smetanový sýr a zakysanou smetanu úplně do hladka. Přidejte cukr, vanilkový extrakt a vejce. Nakonec přidejte mouku a smetanu na šlehání a jen lehce promíchejte.
5) Náplň vylijte na korpus a dno formy zabalte do alobalu, ideálně do dvou vrstev.
6) Cheesecake vložte do pekáče s vyšším okrajem, dolijte horou vodou do výšky cca poloviny cheesecaku a dejte péct.
7) Pečte přibližně 1 hodinu a 15 minut, poté troubu vypněte a nechte cheesecake ještě 45 minut dojít.
8) Maliny rozmixujte, propasírujte a podle chuti doslaďte.
9) Před podáváním nechte cheesecake úplně vychladnout, ideálně i přes noc. Podávejte s oblíbeným ovocem, malinovou omáčkou a jemně posypaný moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
###TIP###
Omáčky můžete měnit dle Vaší chuti a sezónnosti ovoce - vyzkoušejte třeba jahodovou, rebarborovu nebo mangovou.