Letní závitky s tofu
Na 4 porce potřebujeme:
- 12 ks rýžového papíru
- 2 balení tofu (ideálně jedno chilli a jedno lahůdkové)
- 1 větší salátová okurka
- 1/4 menší hlavičky červeného zelí
- 300 g brokolice bimbi
- 30 g arašídů (nesolených a nepražených)
- 2 polévková lžíce ústřicové omáčky
Na omáčku:
- 4 polévkové lžíce teriyaki omáčky
- šťáva z 1 limetky
- 1 polévková lžíce sojové omáčky
- 1 menší stroužek česneku, prolisovaný
- 1 cm nastrouhaného zázvoru
Postup:
1) Veškerou zeleninu a tofu je třeba nakrájet na stejně dlouhé proužky, aby se Vám závitky dobře balily.
2) Brokolici dejte na pánev, podlijte 2 polévkovými lžícemi vody a ústřicovou omáčkou. Duste cca 3 minuty dokud trošku nezměkne, ale zůstane stále křupavá.
3) Na suché pánvi poté opečte arašídy a dejte je stranou vychladnout.
4) Do dostatečně velkého talíře nalijte vodu a dejte do ní rýžový papír. Papír by měl být ponořený celý. Po pár sekundách zkontrolujte, zda papír povolil - musí být totiž zcela měkký, aby se rolky daly zarolovat.
5) Navlhčete si čistou utěrku a položte ji na pracovní plochu. Na utěrku položte rýžový papír a do středu postupně ukládejte nakrájenou zeleninu, tofu a nakonec arašídy. Na každý závitek jsme použili 4 kousky tofu, 2 kousky brokolice, 2 okurky a trošku zelí.
6) Závitek nejprve složte z levé strany, pak přeložte rýžový papír zeshora a zespodu a až poté závitek dorolujte. Pokud by se Vám rýžový papír trhal, zabalte závitek dvakrát.
7) Hotový závitek poté v půlce překrojte a servírujte s omáčkou. Závitky si můžete klidně připravit dopředu a před podáváním uchovat v ledničce.
8) Omáčku připravíte jednoduše - smíchejte všechny suroviny a máte hotovo.
Dobrou chuť!
Letní závitky se dají vymýšlet dle Vaší chuti a fantazie. Udělejte si třeba s krevetami a mangem, s uzeným lososem a avokádem nebo i s kachnou.