Svíčková s karlovarskými knedlíky
2024. 10. 12. | Tereza
Svíčková je snad jeden z nejtradičnějších receptů naší kuchyně a tak se nemůžeme divit, kolik variací na tuto omáčku již vzniklo. Vyzkoušejte naši verzi, kdy je omáčka připravena z rozmixované zeleniny a zjemněna smetanou. A k tomu nesmí chybět karlovarský knedlík, brusinky a plátek citrónu.
Na 4 porce potřebujeme:
- 1 kg falešné svíčkové např. z plecka
- 100 g slaniny
- 1 a 1/2 cibule (cca 300 g)
- 3 středně velké mrkve (cca 300 g)
- 1 středně velký celer (cca 150 g)
- 1 velký petržel (cca 150 g)
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 1 citrón
- 4 ks bobkového listu
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 500 ml vody, případně vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání min. 33%
Na karlovarský knedlík potřebujeme:
- 400 g bílého pečiva (např. bílá francouzská bageta)
- 1/2 cibule
- 3 vejce
- 50 g slaniny
- 20 g petrželové natě
- sůl
- pepř
Postup:
1) Svíčkovou odblaňte a pomocí úzkého nože udělejte 3 díry, do kterých vložte na proužky nakrájenou slaninu. Zbytek slaniny nakrájejte na kostky a použijeme jako základ na knedlík.
2) Maso převažte potravinářským provázkem, aby mělo hezky kulatý tvar a můžete ho ještě zabalit do fólie a vyválet rovnoměrný válec. Dejte do lednice a necháme chvilku odpočinout.
3) Cibuli a všechnu kořenovou zeleninu nakrájejte na menší kousky a orestujte na oleji spolu se zbylou slaninou. Zelenina se musí mírně přichytit, tedy zkaramelizovat. Občas promíchejte.
4) Do opečené zeleniny přidejte cukr, koření, sůl, na plátky nakrájený citrón a ještě chvilku restujte.
5) Přidejte vodu, případně vývar a nechte dusit.
6) Maso vybalte z fólie, dobře z každé strany osolte a zprudka opečtě z každé strany na pánvi. Maso se tak krásně zatáhne a zůstane šťavnaté. Opečené maso i s výpekem položte na zeleninu a duste pod pokličkou přibližně 1 - 1 1/2 hodiny.
7) Pečivo nakrájejte na drobné kousky, přidejte žloutky, sůl, černý pepř a na drobno nasekanou petrželovou nať.
8) Na pávni orestujte slaninu spolu s nadrobno nakrájenou slaninou a přidejte k pečivu.
9) Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a přidejte ke zbytku směsi na knedlík. Ručně zpracujte do oválného tvaru a potom zabalte do potravinové fólie.
10) Takto připravený knedlík nechte chvilku odležet v ledničce.
11) Knedlík můžete také zabalit do čisté utěrky a před podáváním stačí uvařit v jemně osolené vodě přibližně 20 minut. V průběhu vaření je nutné několikrát otočit, aby se uvařil rovnoměrně.
12) Až bude svíčková s masem uvařená, maso vyjměte a udržujte v teple. Ze zbytku vyberte bobkový list a kuličky koření a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
13) Přidejte šlehačku, přiveďte k varu a nechte ještě 3 minuty vařit.
14) Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s knedlíkem.
Dobrou chuť!
###TIP###
Dozdobit můžete ještě vyšlehanou šlehačkou, plátkem citrónu a lžičkou brusinkového džemu.