Svíčková s karlovarskými knedlíky


2024. 4. 25. | Tereza

Svíčková s karlovarskými knedlíky

Svíčková je snad jeden z nejtradičnějších receptů naší kuchyně a tak se nemůžeme divit, kolik variací na tuto omáčku již vzniklo. Vyzkoušejte naši verzi, kdy je omáčka připravena z rozmixované zeleniny a zjemněna smetanou. A k tomu nesmí chybět karlovarský knedlík, brusinky a plátek citrónu.

Na 4 porce potřebujeme:

  • 1 kg falešné svíčkové např. z plecka
  • 100 g slaniny
  • 1 a 1/2 cibule (cca 300 g)
  • 3 středně velké mrkve (cca 300 g)
  • 1 středně velký celer (cca 150 g)
  • 1 velký petržel (cca 150 g)
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1 citrón
  • 4 ks bobkového listu
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 500 ml vody, případně vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání min. 33%

 

Na karlovarský knedlík potřebujeme:

  • 400 g bílého pečiva (např. bílá francouzská bageta)
  • 1/2 cibule
  • 3 vejce
  • 50 g slaniny
  • 20 g petrželové natě
  • sůl 
  • pepř

Postup:

1) Svíčkovou odblaňte a pomocí úzkého nože udělejte 3 díry, do kterých vložte na proužky nakrájenou slaninu. Zbytek slaniny nakrájejte na kostky a použijeme jako základ na knedlík.

2) Maso převažte potravinářským provázkem, aby mělo hezky kulatý tvar a můžete ho ještě zabalit do fólie a vyválet rovnoměrný válec. Dejte do lednice a necháme chvilku odpočinout.

3) Cibuli a všechnu kořenovou zeleninu nakrájejte na menší kousky a orestujte na oleji spolu se zbylou slaninou. Zelenina se musí mírně přichytit, tedy zkaramelizovat. Občas promíchejte.

4) Do opečené zeleniny přidejte cukr, koření, sůl, na plátky nakrájený citrón a ještě chvilku restujte.

5) Přidejte vodu, případně vývar a nechte dusit.

6) Maso vybalte z fólie, dobře z každé strany osolte a zprudka opečtě z každé strany na pánvi. Maso se tak krásně zatáhne a zůstane šťavnaté. Opečené maso i s výpekem položte na zeleninu a duste pod pokličkou přibližně 1 - 1 1/2 hodiny.

7) Pečivo nakrájejte na drobné kousky, přidejte žloutky, sůl, černý pepř a na drobno nasekanou petrželovou nať.

8) Na pávni orestujte slaninu spolu s nadrobno nakrájenou slaninou a přidejte k pečivu.

9) Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a přidejte ke zbytku směsi na knedlík. Ručně zpracujte do oválného tvaru a potom zabalte do potravinové fólie.

10) Takto připravený knedlík nechte chvilku odležet v ledničce.

11)  Knedlík můžete také zabalit do čisté utěrky a před podáváním stačí uvařit v jemně osolené vodě přibližně 20 minut. V průběhu vaření je nutné několikrát otočit, aby se uvařil rovnoměrně.

12) Až bude svíčková s masem uvařená, maso vyjměte a udržujte v teple. Ze zbytku vyberte bobkový list a kuličky koření a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka. 

13) Přidejte šlehačku, přiveďte k varu a nechte ještě 3 minuty vařit.

14) Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s knedlíkem.

 

Dobrou chuť!

###TIP###

Dozdobit můžete ještě vyšlehanou šlehačkou, plátkem citrónu a lžičkou brusinkového džemu.

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat