Rychlé kuře na paprice
2025. 1. 19. | Tereza
Kuře na paprice s jemnou smetanovou omáčkou a kolínky patří mezi nejoblíbenější recepty dětí i dospělých. Přílohy můžete směle kombinovat od těstovin, rýže až po domácí halušky, gnocchi nebo knedlíky.
Na 4 porce potřebujeme:
- 2 ks kuřecích prsou s kůží
- 2 ks kuřecích křídel
- 500 ml kuřecího vývaru
- 2 středně velké cibule
- 1 čajová lžička mleté sladké papriky
- 250 ml smetany na vaření 12% (pro jemnější chuť můžete přidat 33%)
- sůl
- pepř
- gnocchi nebo halušky na podávání
Postup:
1) V hrnci opečeme do zlatova kuřecí prsa kůží dolů. Jak se kuře opéká, osolíme a okořeníme. Potom ho otočíme a necháme ještě zatáhnout. Dáme bokem a udržujeme teplé, prsa budeme ještě péct.
2) Do výpeku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme kuřecí křídla a ještě chvíli restujeme. Potom přidáme papriku, dobře promícháme a nakonec zalijeme vývarem. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme přibližně 15 - 20 minut.
3) Kuřecí prsa vložíme do vyhřáté trouby kůží nahoru a na 180 °C dle velikosti pečeme přibližně 12 - 15 minut.
4) Z omáčky vybereme kuřecí křídla a přecedíme, abychom měli omáčku co nejjemnější. Vrátíme do hrnce, jemně ochutíme solí a pepřem a přidáme smetanu. Necháme projít varem.
5) Upečená kuřecí prsa necháme chvilku odpočinout a potom nakrájíme na plátky. Podáváme s uvařenými gnocchi nebo domácími haluškami s poctivou porcí omáčky.
Dobrou chuť!
###TIP###
Můžete do omáčky přidat ještě špetku muškátového oříšku a pokud si chcete připomenout dětství, servírujte s kolínky.