Připraveno ve spolupráci s Smoothcooking.cz

Máslové sušenky


Máslové sušenky Cukroví

Proč volit na Vánoce sušenky bez velkého zdobení? Protože jsou to tak jednoduché, až jsou dokonalé. Silná chuť másla doplněná o naprosto úžasnou vůni vanilky se postará o doslova gurmánský zážitek v rodinné pohodě.

45 MIN PORCE 30ks

Máslové sušenky

Na recept potřebujeme:

  • 250 g másla (žádný jiný ztužený tuk)
  • 400 g hladké mouky
  • 180 g vanilkového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek (bílek použijete do polevy)

Postup:

1. Do mísy vložíme máslo, jedno celé vejce a z druhého oddělíme žloutek od bílku. Bílek si schováme na později a žloutek vložíme také do mísy k máslu.

2. Odvážíme si mouku a nasypeme k máslu a vajíčku.

3. Nakonec přidáme vanilkový cukr a začneme hníst.

4.  Když je těsto důkladně propracované, dáme ho zachladit. Vložíme do čistého pytlíku a dáme do lednice. Nejlépe na 2-3 hodiny. Máslo zatuhne a bude se s ním lépe pracovat.

5. Po cca 2 hodinách těsto vyndáme z lednice a pokrájíme si ho na několik částí.

6. Pomoučíme si vál, na mouku položíme těsto, opět ho z vrchu pomoučíme a můžeme začít válet.

7. Připravíme si razítka, kulaté vykrajovátko nebo sklenici o velikosti razítka. 

8. Vykrojené kolečko přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem a obtiskneme razítko.

9. Pokud chceme mít sušenky lesklé, tak každou potřeme bílkem a vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů.

10. Upečené sušenky posypeme vanilkovým cukrem.

 

TIP

Snažte se s těstem pracovat rychle, máslo se roztéká a těsto by se mohlo začít lepit a rozpadat. Obtisky dělejte také hned. Takže vykrojit, přenést na plech a obtisknout. A takhle to opakovat po jedné.



Související produkty: