Připraveno ve spolupráci s Smoothcooking.cz

Black forest cake


Black forest cake Dezert

Black forest cake jinak známý také jako Švarcvaldský višňový dort je typický německý dezert. Jeho název není odvozen od pohoří Černý les jak by se mohlo zdát, ale od místního typického likéru s višňovou příchutí, griotky. 

95 MIN PORCE 6

Black forest cake

Na recept potřebujeme:

Naložené višně:

  • 150 g vypeckovaných višní
  • 50 ml griotky
  • 50 g cukru

 Korpus:

  • 90 g hladké mouky
  • 90 g cukru krystal nebo krupice
  • 3 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 25 g rozehřátého másla
  • 1 vejce
  • 12 lžička prášku do pečiva
  • 60 ml mléka

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce hořkého kakaa (dáváme jen do půlky krému)

 Čokoláda:

  • 50 g 52% čokolády

Postup:

VIŠNĚ:

1. Den předem si vypeckujeme višně, vložíme je do kastrůlku, podlijeme 1 dcl vody a zasypeme cukrem.

2. Přivedeme k varu a necháme rozpustit cukr a vyvařit vodu. Jakmile vzikne sirup, tak plotýnku vypneme. Přilijeme griotku a necháme vychladit. Přes noc se višně krásně odleží.

 

KORPUS:

3. Předehřejeme si troubu na 170 °C.

4. Připravíme si velkou misku a do té přidáme všechny ingredience a zamícháme. Máslo musí být rozehřáté.

5. Připravíme si dortovou formu. Dno vysteleme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme. Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut.

 

KRÉM:

6. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky.

7. Přidáme mascarpone a citrónovou šťávu. Vše promícháme.

8. Krém rozdělíme na 1/3 a 2/3. Do 2/3 krému přimícháme kakao a ještě promícháme.

 

SESTAVENÍ:

9. Když je korpus upečený a vychladlý, tak ho rozřízneme podélně. Vzniknou nám dvě placky.

10. Spodní položíme na ozdobný talíř a potřeme jí čokoládovým krémem.

11. Na krém položíme druhou korpusovou placku. Do ozdobného pytlíku si vložíme bílý krém a po okrajích vytvoříme bochánky. Prostředek necháme volný, zde nalijeme marinované višně v griotce.

12. Na úplný závěr nastrouháme čokoládu, kterou posypeme vrch dortu a můžeme podávat.

 

TIP

Pokud chceme višně bez alkoholu, griotku přilijeme do horkých višní a povaříme, alkohol se tak vyvaří.

Protože je dort poměrně sladký, stačí ho udělat malý a nízký.



Související produkty: