Připraveno ve spolupráci s Chefparade.cz

Soupe à l’oignon gratinée


Soupe à l’oignon gratinée Polévka

Cibulová polévka se sýrovými toasty

Soupe à l’oignon gratinée aneb francouzská cibulačka se skládá z vývaru a cibule a v Paříži byla oblíbena za zimních měsíců jako polévka na zahřátí.

40 MIN PORCE 5

Soupe à l’oignon gratinée

Na recept potřebujeme:

  • 8-10 ks bílé cibule
  • 400 ml bílého vína
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 svazku čerstvého tymiánu
  • 2 lž. hladké mouky
  • 1 lž. cukru
  • 150 g polotvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 5 ks toastového chleba
  • divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
  • 1/2 muškátového oříšku
  • 1 lž. oleje nebo sádla
  • sůl, pepř (dle chuti)

Postup:

1) Cibuli nakrájejte na půlkolečka, orestujte dozlatova na tuku s divokým kořením a lžící cukru.

2) Po zezlátnutí cibule přidejte čerstvé bylinky, pak lehce zaprašte hladkou moukou, kterou, za stálého míchání, nechte spojit s tukem.

3) Přilijte bílé víno, důkladně promíchejte a nechte částečně svařit (cca 20 minut).

4) Přilijte vývar a nechte všechny chutě během několika dalších minut spojit mírným varem.

U laiků se často bílá cibule zaměňuje s cibulí žlutou, která pro přípravu tohoto druhu polévky není příliš vhodná.

 

Sýrové toasty:

5) V misce promíchejte nastrouhaný sýr s vejcem, nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.

6) Z chleba odkrojte okraje, vložte na plech vyložený pečícím papírem a úhledně pomažte sýrovou směsí.

Toasty nechte péct v troubě při 190°C do zlatova. Po upečení toasty nakrájejte na libovolné tvary.

 

TIP

Není-li polévka ochucená dle vašich představ, neváhejte přidat vinný ocet, sůl, nebo cukr. Postupujte ovšem s rozvahou a nenechte se zmást prvním dojmem - teprve po několikátém ochutnání zjistíte, co polévce skutečně chybí.

Obecně platí, že každá polévka i omáčka jsou druhý den nejlepší, protože se chutě se přes noc rozleží.

 



Související produkty: