Bio kuřátko ála Coq au Vin
- Domů
- Blog
- Francouzská kuchyně
- Bio kuřátko ála Coq au Vin
Na recept potřebujeme:
- 2-3 ks bio kuřátek
- 100 g slaniny
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer/petržel)
- 4-6 bílých žampionů
- 100 g šalotky
- 1 lž. cukru krupice
- 500 ml suchého červeného vína
- 300 ml drůbežího vývaru
- 2 lž. rybízové marmelády
- 2 lž. oleje nebo sádla
- 1/2 svazku tymiánu
- 1/2 svazku rozmarýnu
- sůl, pepř (dle chuti)
Postup:
1) Na tuku opečte slaninu a na čtvrtiny nakrájená kuřátka. Kuřátka vyjměte, přidejte nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, žampiony, šalotku a nakonec cukr.
2) Za stálého míchání nechte vše zkaramelizovat, přidejte zpět na čtvrtiny nakrájená kuřata, svázané bylinky a červené víno.
3) Po zredukování vína o ½ přilijte vývar, osolte, opepřete a vše společně poduste cca 90 minut.
4) Hotové kuře a žampiony vyjměte. Omáčku zredukujte a zvýrazněte chuť a barvu marmeládou. Pasírujte. Při podávání přelijte maso omáčkou, svařenou do požadované konzistence.
Podávejte nejlépe s čerstvými francouzskými bagetkami.
Používáte-li skutečného kohouta, neměl by být starší 8 měsíců, jinak bude maso tuhé i po několika hodinách varu.
Kohouta můžete zaměnit za bažanta, koroptev nebo křepelku. V tom případě do základu přidejte bobkový list, celý pepř a nové koření.