Připraveno ve spolupráci s Chefparade.cz

Bio kuřátko ála Coq au Vin


Bio kuřátko ála Coq au Vin Hlavní chod

Coq au vin 

Coq au Vin znamená v překladu „kohout na víně“, ale připravuje se ve skutečnosti většinou z kuřecího masa. V některých ohledech je pokrm podobný hovězímu bourguignon. Kuře je nejprve marinované ve víně.

105 MIN PORCE 5

Bio kuřátko ála Coq au Vin

Na recept potřebujeme:

  • 2-3 ks bio kuřátek
  • 100 g slaniny
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer/petržel)
  • 4-6 bílých žampionů
  • 100 g šalotky
  • 1 lž. cukru krupice
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 2 lž. rybízové marmelády
  • 2 lž. oleje nebo sádla
  • 1/2 svazku tymiánu
  • 1/2 svazku rozmarýnu
  • sůl, pepř (dle chuti)

Postup:

1) Na tuku opečte slaninu a na čtvrtiny nakrájená kuřátka. Kuřátka vyjměte, přidejte nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, žampiony, šalotku a nakonec cukr.

2) Za stálého míchání nechte vše zkaramelizovat, přidejte zpět na čtvrtiny nakrájená kuřata, svázané bylinky a červené víno.

3) Po zredukování vína o ½ přilijte vývar, osolte, opepřete a vše společně poduste cca 90 minut.

4) Hotové kuře a žampiony vyjměte. Omáčku zredukujte a zvýrazněte chuť a barvu marmeládou. Pasírujte. Při podávání přelijte maso omáčkou, svařenou do požadované konzistence.

Podávejte nejlépe s čerstvými francouzskými bagetkami.

TIP

Používáte-li skutečného kohouta, neměl by být starší 8 měsíců, jinak bude maso tuhé i po několika hodinách varu.

Kohouta můžete zaměnit za bažanta, koroptev nebo křepelku. V tom případě do základu přidejte bobkový list, celý pepř a nové koření.



Související produkty:

WECK Zavařovací sklenice 290ml
69 Kč
dočasně nedostupné