OSLAVY LETNÍHO SLUNOVRATU


2024. 4. 17. | Tereza

OSLAVY LETNÍHO SLUNOVRATU

Midsommar je ve Švédsku jeden z nejvýznamnějších svátků plných oslav, jídla a rodinných setkání. V našem článku se dozvíte něco o tradicích vítání léta. 

ZVYKY & DEKORACE: NÁPADY NA PRAVOU ŠVÉDSKOU LETNÍ PARTY

V době, kdy jsou dny nejdelší a noci nejkratší v roce, se ve Švédsku i jinde oslavuje letní slunovrat. Většinou se tento svátek nazývaný také Svatojánský svátek slaví v den nebo kolem data letního slunovratu, tedy 21. června a pro Švédy je tato slavnost téměř stejně významná jako Vánoce. Ten den Slunce dosáhne své polední výše a v noci není tma. Takže na spánek stejně nikdo nemyslí. Tak proč si neužít s rodinou, přáteli a sousedy společnou oslavu až do rána?

Tanec, hry, zpěv a dobré jídlo: kolem události Svatojánského svátku se točí spousta zvyků a mýtů. A co je pro největší letní party celého Švédska typické, jaká výzdoba a co se tradičně podává na stůl? Nyní vám všechno prozradíme – jen čtěte dál!

TRADICE A ZVYKY

Svátek letního slunovratu je také oslavou přírody.

Den letního slunovratu neboli svatojánský svátek „Lithi“ vyvolává u mnohých jistou fascinaci. V nocích je světlo jako ve dne, konečně je tu léto. Příroda jen pučí. Kytky kvetou a včely bzučí. Svátek letního slunovratu se proto také slaví k poctě matky přírody. Zkrátka ideální příležitost, jak přírodě vzdát svůj hold. A i když už ve švédsku moc lidí na bohy a duchy nevěří, svátek letního slunovratu vždy obklopuje něco kouzelného a mystického. Kdysi dávno lidé věřili, že v noci z pátku („midsommarafton“, večer letního slunovratu) na sobotu („midsommardag“, den letního slunovratu) elfové tančí a trollové číhají za stromy. Ranní rosa na den letního slunovratu měla mít léčivé účinky a měla uzdravovat nemocná zvířata i lidi. Proto jej lidé sbírali do lahví a používali třeba při pečení. Tradice a zvyky hrají na svatojánský svátek velkou roli a i dnes jsou houfně dodržovány a ctěny. Máte chuť si je vyzkoušet?

#1: VŠE KOLEM MÁJKY

Středobod všech oslav: květinami a stuhami zdobená májka

Svátek letního slunovratu se neobejde bez májky (majstång nebo také midsommarstång)! Májka, která tak trochu u nás připomíná spíše klasickou jarní májku, vypadá jako dřevěný kříž se dvěma kruhy na vrcholu, a je pokryta a vyzdobena nesčetným množstvím květin, listů a barevných stuh. Většinou se májka staví na náměstí vesnice nebo doma na zahradě a tvoří centrum všech oslav. U májky se odehrává vše! U májky se lidé drží za ruce, zpívají, tančí a hrají kolem ní různé hry.  

#2: JÍDLO & PITÍ

Po tom všem zpívání, tancování a hraní má člověk samozřejmě hlad a žízeň. A protože se na oslavách letního slunovratu většinou hodně pije, je o dobrý základ postaráno: k rybě, zejména ke slanečkům, se servírují rané brambory s kysanou smetanou, čerstvým koprem a pažitkou, knäckebrot a sýr. Kdo místo panáka a oleje (pivo) raději zvolí nealkoholickou variantu, pije většinou bezinkovou šťávu. Jako dezert se podávají jahody se šlehačkou, ale i zdobené jahodové dorty a koláče. Hlavně, že jsou to čerstvé jahody ze Švédska.

#3: SVATOJÁNSKÝ OHEŇ

Stejně jako u nás na Čarodějnice, se na večer letního slunovratu zapalují ohně. Skákání přes oheň je rituál očisty. Pokud přes oheň skočíte ve dvou a za ruce, nestojí vaší věčné a šťastné lásce nic v cestě.   

#4: FLOWER POWER

Žlutá, modrá a bílá: to jsou …  barvy letního slunovratu.

Ať už květinový věnec na dveřích, kytky ve vlasech, kytice na stole nebo jako pozornost pro hostitele či hosta: Květiny, bylinky a větvičky jsou základem veškeré svatojánské dekorace a najdete je zkrátka úplně všude. Co takhle pěkné kroužky na ubrousky z živých květin? Zde naleznete jednoduchý DIY návod, jak si na Vaši oslavu letního slunovratu vyrobit vlastnoruční exempláře! Na slavnostních krojích a šatech všech dam a dívek také většinou najdete květiny – bílé a samozřejmě i v národních barvách - modré a žluté.

Moře květin a naše DIY kroužky na ubrousky.

Jedna z nejoblíbenějších tradic slavnosti slunovratu se mimochodem také točí kolem květin. Přesněji řečeno kolem sedmi kouzelných divokých květin: pomněnka, fialka, suchopýr, jetel, zvonek, sedmikráska a bojínek luční. Legenda říká, že pokud si svobodné dívky a ženy v noci z pátku na sobotu natrhají těchto sedm druhů divokých kvítků ze sedmi různých luk a dají si je pod polštář, uvidí ve snu svého budoucího manžela. Ale aby se sen vyplnil, musí být během trhání květin úplně zticha a nesmí také nikomu prozradit, o kom se jim zdálo.

#5: TYPICKÁ SVATOJÁNSKÁ DEKORACE

Lucerny jako krásná dekorace  Květiny nesmí chybět

Stejně jako samotní Švédové, je klasická dekorace o svátku letního slunovratu jednoduchá a uvolněná. Je dovoleno vše, co se Vám líbí. Květiny, bylinky a větvičky stejně jako barevné stužky jsou zkrátka všude: na stromech, v keřích, ve vlasech, ale i na stole. Věší se světelné řetězy a barevné lampiony a girlandy. 

A je prostřeno  Přejeme vám krásný svátek letního slunovratu!

Dekorace stolu je zdrženlivá a typicky seversky nenáročná. Stejně jako na krojích se vše točí kolem bílé, modré a žluté barvy. Tradičně přinese každý host něco z domova: jeden třeba nádobí, jeden nějaký pokrm, jeden nějakou dekoraci. Různé nádobí a sklenice se pak sejdou na jednom stole a pěkně skombinují. Možná je právě tento krásný a bezstarostně jednoduchý způsob společného soužití ten tajný recept šťastného života všech Skandinávců. Tak neváhejte a následujte je!

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat