V JAPONSKÉM STYLU


2024. 3. 29. | Tereza

V JAPONSKÉM STYLU

Pojďte si inspirovat, jak s tmavým servisem a barevnými doplňky vykouzlíte nefalšovaný šmrnc Dálného východu!

VHODNÉ NÁDOBÍ A DEKORACE NA SUSHI VEČEŘI

Pozvěte přátele na společnou večeři se sushi a vytvořte pro ně dokonalý kulinářský zážitek, samozřejmě i s výzdobou a stolováním hodného typického japonského pokrmu. Abyste naladili tu správnou atmosféru, ukážeme Vám, jak s tmavým servisem a barevnými doplňky vykouzlíte nefalšovaný šmrnc Dálného východu!

Hůlky nebo příbor?

Nejlépe prostřete obojí a volbu nechte na hostech. Tak neuvedete nikoho do rozpaků a všichni hosté se zaručeně nasytí.

Síla tvarů a barev

V Japonsku má stolovaní s kulatými černými talíři a miskami letitou tradici, a tudíž je na orientálně laděné tabuli uvidíte velmi často.  Ani drobný vzor jako čárky nebo linky nejsou žádnou výjimkou, dodávají tomuto vytříbenému stylu jistý půvab, mnohdy jsou k vidění i mustry jako kruhy nebo spirálky. „Enso“, symbol kruhu, pochází z japonské kaligrafie a značí sílu a eleganci.  Japonci jsou přeci známí pro své „umění krasopisu“ a dekor nepatrných čárek tuto myšlenku zdárně připomíná.

S tmavým servisem krásně ladí i kulaté prostírání, které svou jednoduchostí a decentním vkusem podtrhnou dávnou japonskou symboliku. Černé nádobí utváří ideální scénu pro prezentaci japonských dobrot a čerstvým pokrmům bude náramně slušet.  

Tip pro Vás: Pro ty, kdo si při konzumaci sushi nejsou příliš jistí, by po ruce měl být určitě i klasický příbor. Chceme přeci, aby se každý cítil dobře a všichni se spokojeně najedli.

Dekorace Dálného východu

Nehledě na tradiční klasický japonský styl a nevtíravou eleganci, si Japonci oblíbili i pestré barvy a nevšední výstřednosti. Malé doplňky jako figurky, přihrádky a svícny ve tvaru japonského chrámuvykouzlí hostům na tváři úsměv – a určitě se poblíž najdou i malé výstřelky jako pozornost pro hosty. Můžete si být jistí, že pak na tento večer budou Vaši blízcí dlouho vzpomínat.

Na japonské tabuli tak můžete nalézt třeba malou Gejšu, která připomíná panenku pro štěstí „Kokeshi“. Ti takzvaní „strážci domova“ jsou malé figurky, které mají zajistit bohatou úrodu a plodnost. Až v pagodě zapálíte svíčku, zavládne v místnosti příjemná atmosféra, jenž zahalí stůl do útulného tlumeného světla.

Svátek Hanami a rozkvetlé třešně

Pokud hledáte to správné květinové zátiší, máta vlastně jen jedinou možnost – větvičku japonské rozkvetlé třešně! Pokud nejsou čerstvé zrovna k mání – lze bez váhání použít i umělá verze této krásné rostliny. Ať už ve váze nebo nedbale položená na stole, budou tyto něžné růžové kvítky efektní dekorací.

A co budeme podávat jako dezert? No samozřejmě, sušenky štěstí!

Sušenky štěstí patrně nesmí chybět u žádného asijského jídla. Nejen, že jsou slaďoučké a krásně křupavé, ale dokonale završí příjemný večer nějakou veselou či žertovnou hláškou nebo pozitivním motem. No kdo by odmítl?!

Položte každému k jeho místu jednu sušenku, anebo nechte kolovat mističku se sušenkami a pobavte se se svými přáteli s losováním vtipných hesel. Přenechte osud náhodě a všichni zakončí společné posezení s úsměvem na rtech. Celý dojem z prostřeného stolu ještě vylepší nějaký ten japonský symbol, a kdo si k jídlu rád dopřává šálek čaje, určitě nepohrne čerstvým japonským ledovým čajem.

Rolka sem, rolka tam! Připravte si vlastnoručně sushi!

Syrová nebo vařená ryba, rýžovým octem pokropená rýže a k tomu chuťově výrazná sójová omáčka. Sushi není oblíbeným pokrmem pouze v asijských zemích, i v Evropě má tento pokrm z čerstvých ryb velmi širokou základnu věrných příznivců.

Původně sloužila rýže především k tomu, aby zachovala rybu déle čerstvou a nebyla v první řadě ani určena ke konzumaci. Až Japonci přišli na to, že chuť nakyslé rýže k rybě vlastně vůbec není špatná a začali jíst s rybou i rýži.

Kdo už si na japonské rolky troufne, měl by si na to rezervovat hodně času a trpělivosti a před sushi večerem s přáteli si vyzkoušet samotnou přípravu jednou až dvakrát nanečisto. Suroviny a potřeby jsou k mání v obchodech s asijskými potravinami nebo v dobře zásobených supermarketech. Na internetu pak nejdete mnoho videí s návody pěkně krok za krokem!

Budete potřebovat:

  • Rýži na sushi
  • Nori-listy (sušené mořské řasy)
  • Wasabi
  • Čerstvou rybu (v rybích lahůdkách se ptejte po rybě na sushi)
  • Zeleninu (např. avokádo, rukolu, papriku, okurku)
  • Sójovou omáčku
  • Nakládaný zázvor
  • Bambusovou podložku na rolování

Tak ať se dílo daří a dobrou chuť!

 

Sdílejte to s ostatními!
Opravdu si přejete smazat položku z košíku?
 
 
Smazat