paperplane social-pinterest social-facebook social-twitter instagram email social-pinterest google-plus bag

TIPY A TRIKY, JAK SI STYLOVĚ VYCHUTNAT SVOU KÁVU

Zpět

TIPY A TRIKY, JAK SI STYLOVĚ VYCHUTNAT SVOU KÁVU

UMĚNÍ PŘÍPRAVY KÁVY OD SLOW BREW PO AFFOGATO

 

Ať už jste typ člověka, který si svou kávu vychutnává doušek po doušku a bez svého šálku se zkrátka neobejde nebo ten, kdo si kávu objednává spíše stylem: „Hlavně hodně mléka a cukru, prosím!“, zde naleznete tipy a triky, jak si nezaměnitelnou chuť kávy vychutnat ještě o trochu více, a to i bez certifikátu profesionálního baristy!

Téměř každý národ či kultura má svůj oblíbený druh kávy, na který nedá dopustit. Existuje tak nespočet variant, jak si připravit a dopřávat svůj černý poklad. Je libo káva slazená, silná, s mlékem, s likérem či sirupem, s kakaem nebo jinou přísadou? Jen v České Republice ročně 1 člověk zkonzumuje přibližně 3,26 kg kávy.

Věděli jste, že Finové jsou s konzumací 11 kg kávy ročně na člověka na špici světové spotřeby kávy? Na severu mají tedy, no řekněme tak trochu nevšední, oblíbené příchutě kávy – kávu se sýrem! Jedna či více kostek Leipäjuusto, což je sýr z kravského nebo sobího mléka, položí na dno hrnku a přelijí kávou. Tající změklý sýr s máslovou příchutí pak decentně konzumují lžičkou z kávy.  Zda se i v našich končinách tato tradice prosadí, ukáže až čas…

Vlastnoručně připravená ledová káva s mlékem

 

ICE, ICE, BABY: NEZAMNĚNITELNÁ CHUŤ LEDOVÉ KÁVY

Právě v létě přijde osvěžující ledová káva vhod, ale i v zimě může být ledová dávka kofeinu to, co Vás zaručeně postaví na nohy. V Čechách jej nejraději popíjíme s kopečkem vanilkové zmrzliny, podobně jako italské Affogato. V překladu to znamená „utopený“, jelikož je zmrzlina v hrnku přelita horkým espressem a pak pozvolna pluje v hrnku či sklenici sem a tam. 

Typická vietnamská ledová káva zní tak trochu exoticky, ale její příprava je velmi snadná a rychlá. Stačí naplnit vysokou sklenici kostkami ledu, zalijete vychladlou kávou a zbytek sklenice nakonec zalijete slazeným kondenzovaným mlékem. Upozornění: Velmi sladká záležitost!

Tip pro Vás: Pro extra intenzivní zážitek z ledové kávy můžete vychladlou kávu zamrazit ve formičce na kostky ledu. Tak se Vám Vaše káva nezředí vodou a její báječná chuť zůstane zachována. 

NEBESKÉ PROBUZENÍ: ŠIKOVNÝ TRIK NA DOKONALOU PĚNU

Taková chuť na nadýchanou výbornou mléčnou pěnu a zrovna není po ruce žádný šlehač na pěnu? Nebojte, úplně si vystačíte s mikrovlnnou troubou a zavařovací sklenicí. Na lahodnou mléčnou pěnu naplňte do poloviny zavařovací sklenici mlékem a pořádně víčko zašroubujte. Poté sklenici 10-15 sekund silně protřepejte, až se začnou v mléku vytvářet malé bublinky. Odšroubujte víko a vložte sklenici na cca. 45-60 sekund do mikrovlnné trouby, ohřívejte na vysoký výkon – a hotovo! K dokonalosti chybí už jen posypat pěnu skořicí nebo kakaem, ideálně přes šablonu k tomu určenou.

Tip na skladování: Káva je velmi citlivá na světlo. Vzácná kávová zrnka byste tudíž měli skladovat mimo jakýkoliv zdroj světla. Mletá káva má tendence přijmout okolní aroma a pachy v blízkém okolí, proto byste ji měli uložit do vzduchotěsné dózy a uchovávat ji v bezpečné vzdálenosti od koření atd.

COLD AND SLOW: TRENDY PŘÍPRAVY KÁVY DOMA

Stará dobrá překapávaná káva zažívá v posledních letech svůj velký comeback, a tak je i tím největším trendem poslední doby. Dnes je ovšem tento způsob nazýván jako Cold Brew nebo Slow Brew. A co to vlastně znamená?

Na Slow Brew, nebo jinak také označováno Pour-Over, Vám postačí jakýkoliv ruční filtr z pevného materiálu. Lze je pořídit v různých podobách, většina lidí navíc k přípravě používá i papírový filtr. Ti opravdoví požitkáři nechají nejdříve papírový filtrem protéci čistou teplou vodu, tak zachovají obzvláště jemnou a vytříbenou chuť. Nejdříve zalijeme mletou kávu jen malým množstvím horké vody, aby káva ve filtru jen jemně nabobtnala. Asi po 30 vteřinách tuto část postupu opakujte, ale již přilijte trochu více vody, ovšem jen tolik, aby byla kávová sedlina akorát pokryta vodou. Po dvou až třech minutách je proces překapávání u konce a kávu Slow Brew můžete podávat.

Tip pro Vás: Pokud si chcete vychutnat kávu jako z pohádky tisíce a jedné noci, přidejte rovnou do mleté kávy i špetku kořenící směsi Chai. Lze ji pořídit již namíchanou v obchodě, nebo si ji snadno připravíte i sami doma – stačí smíchat skořici, kardamom, zázvor a hřebíček. 

Někdy chutná studená káva lépe než ta horká. Jak je to možné? Například proto, že se při přípravě studené varianty kávy neboli Cold Brew, kdy se mletá káva zalívá studenou vodou, neuvolňují nežádoucí hořké látky, takže káva chutná daleko jemněji a je tak i lépe stravitelná.   

Abyste uvařili takovou kávu, budete potřebovat tzv. kávovar French Press, studenou vodu a čas, jelikož by se káva měla táhnout zhruba 12 hodin. Nasypte hrubě namletou kávu do kávovaru French Press, zalijte vodou a promíchejte, aby se sedlina rovnoměrně rozprostřela. Následně kávovar uzavřete a nechte kávu přes noc táhnout. Příští den ráno jen stiskněte dolu sítko a kávový koncentrát dolijte troškou vody.

Tip na dozdobení: Chybí Vám u této varianty vůně čerstvě uvařené kávy? Vezměte hrst kávových zrnek a nasypte je do malé mističky, do středu zrnek položte čajovou svíčku a zapalte ji. Díky teplu ze svíčky se bude po místnosti linout příjemná a typická vůně kávy.